Változik a YouTube, és emiatt most bosszankodhat sok androidos

Jobb képminőséget és mérsékeltebb mobiladat-fogyasztást ígér a YouTube változása, ám a régebbi készülékek birtokosai nem fognak őszintén örülni neki.

Az elmúlt években a 4K-s videók egyre jobban elterjedtek minden felületen – a jobb képminőség látványos változás a felszínen, de van, amit a felhasználó nem lát. A motorháztető alatt ugyanis szintén fontos változások mennek végbe, a videófájlok tömörítését és kibontását végző, úgynevezett kodekek terén: az eddig használatos H264 helyét egyre inkább átveszi az AV1.

Ez a kodek már jobban tudja kezelni a nagyobb felbontású tartalmakat, szebb képminőséget eredményez, ám nem minden arany, ami fénylik: sokan nem fognak őszintén örülni a változásoknak.

A Google maga is elkezdte támogatni az AV1-et az androidos készülékek esetében, és rövidesen a YouTube is átáll rá. Konkrétan a libdav1d nevű változatot fogják alkalmazni, melyet az ismert médialejátszó program, a VLC mögött álló fejlesztők készítettek. Ez a legfejlettebb megoldás, és az Android 2024 márciusi frissítése (Google Play System Update) óta már minden Android 12-es és újabb zöld robotos készülék támogatja.

A változtatást fokozatosan a YouTube alkalmazásban is elkezdte bevezetni a Google, ám a felhasználói visszajelzések alapján nem mindenki örülhetett ennek őszintén: a régebbi, valamint hardveresen gyengébb készülékek akkumulátora lényegesen gyorsabban merül – írja az Android Police.

Ennek technikai háttere, hogy a régebbi készülékek szoftveresen dekódolják a videókat, az eddigi hardveres megoldás helyett – ez pedig nagyobb terhelést jelent, ami az akkumulátort is jobban meríti.

A pozitív oldalon azonban – a szebb videók mellett – az is üdvözlendő, hogy az AV1-kodek kevesebb mobiladatot használ, így a nem korlátlan adatcsomaggal rendelkező felhasználók több videót nézhetnek. Az üzemidő azonban már nem lesz jobb, egyedül az újabb, az AV1-et már hardveresen támogató készülékek birtokosai örülhetnek őszintén az újításnak.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: helpdeskgeek.com