Üdvözöljük az MI-kütyük korszakában

A Humane, a Rabbit, a Brilliant, a Meta és számtalan más vállalat készül hamarosan bevezetni a mesterséges intelligenciát (MI-t) alkalmazó kütyüket. Az MI-hardverek talán nem lesznek annyira meghatározók, mint az okostelefonok, de nagyot szólhatnak.

2024 áprilisára valószínűleg egy új technológiai korszak kezdeteként tekintünk majd vissza. Ez grandiózusan hangzik, de a következő hetekben a kütyük egy teljesen új generációja fog piacra kerülni: a Humane piacra dobja a hangvezérelt AI Pin-t, a Rabbit megkezdi a mesterséges intelligenciával vezérelt R1 szállítását, valamint a Meta egy új funkciót vezet be az okosszemüvegébe, amely lehetővé teszi a Meta MI-jénak, hogy lásson, és segítsen navigálni a való világban.

Az MI hardveres forradalma hivatalosan is elkezdődött. Ezekben a kütyükben az a közös, hogy a mesterséges intelligenciát helyezik az élmény középpontjába. Amikor megérintjük az AI Pin-t, hogy feltegyünk neki egy kérdést, zenét játsszunk le vagy fényképet készítsünk, a Humane egy sor nyelvi modellen futtatja le a lekérdezésünket, hogy kitalálja, mit szeretnénk, és hogyan tudja azt a legjobban megvalósítani. Amikor megkérdezzük a Rabbit R1-et vagy a Meta okosszemüveget, hogy ki gyártja azt a menő bögrét, amit éppen nézünk, a rendszer egy sor képfelismerő és adatfeldolgozó modellen keresztül válaszol nekünk.

Lehetséges, hogy egy vagy több ilyen készülék olyan alaposan meg fogja találni a felhasználói élményt és a funkciók listáját, tehát ez a hónap olyan érzést nyújthat, mint az első flip-telefon, és mint az a nap, amikor az iPhone miatt az a flip-telefon már réginek tűnik. Persze valószínűbb, hogy inkább a technológiák közötti interakciókra vonatkozó új ötletek sokaságát fogjuk megkapni, amelyek együtt legalább egy kis bepillantást engednek a jövőbe.

Célorientált kütyük

Az összes hasonló MI kütyü ellen eddig az volt az elsődleges érv, hogy az okostelefon létezik. Miért kell nekünk speciális hardver ahhoz, hogy hozzáférjünk ezekhez a dolgokhoz? Miért nem tudjuk ezt egyszerűen a zsebünkben lévő telefonon is megtenni? A ChatGPT alkalmazás nagyszerű, a Google Gemini gyorsan átveszi az Android-élményt, és nem kizárt, hogy idén rengeteg MI érkezik az iOS-re.

Az okostelefonok nagyszerűek, de annyi évnyi telefonhasználat után elfelejtettük, hogy valójában mennyi súrlódást tartalmaznak. Ahhoz, hogy szinte bármit megtehessünk a telefonunkon, elő kell vennünk a készüléket a zsebünkből, ránézni, feloldani, megnyitni egy alkalmazást, megvárni, amíg az alkalmazás betöltődik, egy és 40 ezer közötti alkalommal koppintani, másik alkalmazásra váltani, és ezt újra és újra megismételni. Az okostelefonok nagyszerűek, mert gyakorlatilag mindent tartalmaznak és elérnek, de valójában nem különösebben hatékony eszközök. És nem is fognak javulni, amíg az alkalmazásboltok üzleti modellje ilyen marad.

A mesterséges intelligencia ígérete az, hogy elvonatkoztatja az összes ilyen lépést és súrlódást a létezéstől. Csak annyit kell tennünk, hogy kijelentjük a szándékainkat – zenét lejátszani, hazanavigálni, SMS-t írni Annának, megmondani, hogy néz ki a mérges szömörce –, és hagyjuk, hogy a rendszer kitalálja, hogyan végezze el a feladatot. A telefonban sok minden van, de igazából semmire sincs optimalizálva. Egy MI-optimalizált kütyü könnyebben elérhető, gyorsabban elindítható, és mindig éberen figyel a bemenetre.

Az MI ígérete az, hogy absztrahálja az összes lépést és az összes súrlódást

Ha ez beigazolódik, akkor nemcsak új kütyüket, hanem új óriásvállalatokat is kaphatunk. A Google és az Apple megnyerte az okostelefon-háborút, és az elmúlt évtizedben egyetlen vállalat sem tudta még csak megközelíteni sem az alkalmazásboltok duopóliumát. A kiterjesztett valóság, a metaversum, a viselhető eszközök és minden más felé tartó verseny nagy része tehát arról szólt, hogy új piacot próbáltak megnyitni. Lehet, hogy az MI csak egy újabb próbálkozás lesz azoktól, akik elvesztették az okostelefon-háborút, de az is előfordulhat, hogy ez lesz az első olyan általános célú, mindent mindenkinek szóló technológia, amely valóban frissítésnek tűnik.

Nyilvánvaló, hogy az MI-elsőbbségi megközelítés számos kihívással jár, kezdve az egész „az MI még nem túl jó vagy megbízható” dologgal. De még ha ezen már túl is vagyunk, az absztrakció általi egyszerűség zavarba ejtő lehet. Mi van, ha több helyen is írok Annának? Mi van, ha zenét hallgatok a Spotifyban, hangoskönyveket az Audible-ben, és van egy csomó más zenei szolgáltatásnál is fiókom, amit soha nem is használok? Mi van, ha a legközelebbi négycsillagos kávézó egy Starbucks, és én utálom a Starbucksot? Ha azt mondom a mesterséges intelligencia eszközömnek, hogy vásároljon valamit, milyen kártyát használ? Milyen kiskereskedőt választ? Milyen gyorsan fog szállítani? Az automatizáláshoz bizalomra van szükség, és még nem sok okunk van arra, hogy megbízzunk a mesterséges intelligenciában.

A közös nevező

Egyelőre úgy tűnik, hogy a legmeggyőzőbb megközelítés egy hibrid megközelítés. Mind a Humane, mind a Rabbit komplex webes alkalmazásokat épített, amelyeken keresztül az összes fiókot, fizetési rendszert, beszélgetési előzményeket és egyéb preferenciákat kezelhetjük. A Rabbit lehetővé teszi, hogy ténylegesen megtanítsuk a készüléknek, hogyan csináljon dolgokat a számunkra tetsző módon. Mindkettő rendelkezik valamilyen kijelzővel is – a Humane egy lézerprojektorral, a Rabbit egy kis képernyővel az R1-en –, amelyen ellenőrizhető, vagy megváltoztatható a mesterséges intelligencia munkája. A Meta és a Brilliant MI-szemüvegei ezeket a problémákat vagy úgy próbálják megoldani, hogy arra irányítanak, hogy nézzünk meg valamit a telefonunkon, vagy egyszerűen azzal, hogy nem próbálnak meg mindent mindenki helyett csinálni. A mesterséges intelligencia még nem tud mindent.

Sok szempontból olyan érzés, mintha újra 2004-et élnénk. Egyik új eszköz sem lesz tökéletesen kivitelezett, funkcióteljes termék – még azok az emberek sem gondolják, akik ezeket a kütyüket készítik, hogy befejezték a munkát, bármennyire is öncélúak a termékvideóik. De mielőtt az iPhone az egész mobiltelefon-piacot üveglapokká változtatta volna, a telefonok forogtak, valamint kagylóhéjként záródtak és csúszkáltak is. Jelenleg mindenki a mesterséges intelligencia iPhone-ját keresi, de ezt nem mostanában fogjuk megkapni. Ami azt illeti, talán soha nem is fogjuk megkapni, mert az MI ígérete az, hogy nem igényel egy bizonyos fajta tökéletesített interfészt – egyáltalán nem igényel semmilyen interfészt. Káosz lesz, és nagyszerű lesz.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: researchgate.net