Tovább bírják az iPhone 15 akkumulátorok

Kitűnő telefonokat gyárt az Apple, és főleg a nagy modellek, azaz az iPhone 15 Pro Max és Plus bírja sokáig egy töltéssel.A korábbi modellek azonban számtalan olyan kritikát kaptak, miszerint a lassú töltés ellenére hamar elhasználódik az akkumulátoruk, vele pedig váratlanul gyorsan csökken az üzemidő, ami sok esetben önköltségen történő cserére szorul.

A piac 80%-os kapacitásnál határozza meg az akkumulátorélettartam végét, és az Apple az iPhone 14 család esetében 500 töltési és lemerítési ciklusban határozta meg a telepek élettartamát, ami elég alacsony. Ez persze leginkább minimális szám, ami kitolható a töltöttséget 30-80% között tartva, illetve a kiemelkedően alacsony vagy magas hőmérsékletek elkerülésével, de rosszul bánva at akkumulátorral az előbb is elhasználódhat.

A jó hír az, hogy az Apple az iPhone 15 család esetében már 1000 ciklusra tervezett akkumulátorokról beszél valós használatot szimuláló tesztek alapján, az üdvözölendő változást pedig a komponensek és a töltésvezérlés oldaláról történő előrelépések hozták el. Egy ciklus eléréséhez amúgy nem kell a telefont teljesen feltölteni és lemeríteni: két 50%-os töltés 30% és 80% között is egy ciklust teszt ki, és érdemes is a nevezett tartományban tartani a teljes töltésre és lemerülésre érzékeny lítium-ionos akkumulátorokat.

Forrás: mobilarena.hu

Kép forrása: apple.com