Megtalálták a megoldást az iPhone-ok túlmelegedésére?

Sorozatban érkeztek panaszok az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max tulajdonosoktól, hogy készülékeik túlmelegednek. Iparági pletykák szerint az Apple megtalálta a megoldást a problémára egy grafénréteg felhasználásával.

Az Apple 2023 szeptemberében dobta a piacra az iPhone 15-ös sorozatát. Sok iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max tulajdonos azzal a jelenséggel találta szembe magát, hogy a vadonatúj készülékeik bizonyos alkalmazások, például az Instagram és az Uber megnyitásakor túlmelegedtek. Egy kissé eltúlozva szinte felforrósodnak.

A kellemetlen érzés mellett azt is észlelték, hogy telefonjaik akkumulátorai is túl gyorsan lemerülnek.

A probléma elsősorban október elejéig volt észlelhető, amikor az iOS 17.0.3 frissítés kiirtotta ezt a hibát. Ugyanakkor egyes felhasználók még mindig arról panaszkodnak, hogy ők érzik túlmelegedést.

A TF International elemzője, Ming-Chi Kuo szerint a probléma egy része a titánium használata lehet az iPhone 15 Pro sorozatú készülékek burkolatában. Az anyag Kuo szerint kevésbé hővezető, mint az acél.

A Samsung például a Galaxy S24 Ultrán azért eszközölt egy változtatást, hogy kompenzálja azt a többlethőt, amit a telefon a titánium használata miatt generálhat a Sammy csúcstelefonján. A hő jobb elvezetése érdekében a Samsung 92%-kal megnövelte a Galaxy S24 Ultra készülékben használt gőzkamra méretét a Galaxy S23 Ultra belsejében lévő gőzkamra méretéhez képest.

A gőzkamrát úgy tervezték, hogy elvezesse a hőt a telefon processzorától, ahol az rengeteg kárt okozhat. A gőzkamra egy lapos fémtartály, amelynek belsejében folyadék van. Amikor a telefon belsőleg felforrósodik, a folyadék gázzá alakul, lehűl és lecsapódik. Egy másodlagos csatorna visszaküldi a folyadékot az eredeti hőforráshoz. Az Apple állítólag már 2021 óta dolgozik az iPhone gőzcsatornáján.

Gőzkamra vagy grafénréteg?

Arra, hogy az Apple hogyan kezeli majd a hőproblémákat a közelgő iPhone 16-os termékcsaládban, több iparági pletyka is szárnyra kapott. Az egyik szerint a legújabb sorozat akkumulátoraihoz fémhéjat fognak felhasználni.

Ming-Chi Kuo szerint bár az Apple a jövőbeni iPhone modellekben is használhat gőzkamrát, ez most nem oldja meg a problémát.

Egy másik pletyka szerint az Apple egy grafénréteget használna a telefon processzorához csatolva. Ez elvezetné a hőt a chiptől, ami hatékonyabban működne mint a jelenleg használt grafitbetétek.

A grafén tulajdonképpen egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg. A becslések szerint 3 millió grafénréteg adna ki 1 milliméter vastagságot. Nyúlékony, rugalmas, ugyanakkor nagyon kemény, és jóval erősebb az acélnál. Jó elektromos vezető, olvadáspontja meghaladja a 3000 °C-ot.

Az Apple valószínűleg a grafént részesítené előnyben a gőzkamrával szemben, mivel az nem növelné az iPhone 16 Pro sorozatú modellek súlyát.

Forrás: business2community.com

Kép forrása: apple.com