Megnyitja az Apple pénztárcáját az EU, véget ér az Apple Pay egyeduralma az iPhone-okon

Külső fejlesztők fizetési szolgáltatásai is megjelenhetnek rövidesen az iPhone-okon, miután az Apple számukra is elérhetővé teszi az NFC technológiát. Mindezt uniós nyomásra lépi meg a vállalat.

Úgy tűnik, hamarosan véglegesen pont kerülhet az Európai Bizottság és az Apple csörtéjére, így – uniós nyomásra – egy újabb dologban engedhet az Apple a töltőszabványok egységesítése után: megnyithatja a mobilfizetésre használható NFC technológiát mások előtt is, véget vetve az Apple Pay iOS-es monopóliumának.

Az uniós szerv még 2020-ban indított monopóliumellenes vizsgálatot az Apple ellen, mert felmerült, hogy az Apple Pay szembemegy az uniós versenyszabályokkal. Az ügyben három év múltán állt be jelentős fordulat, amikor felmerült, hogy az iPhone-gyártó maga nyithatja meg az NFC-s mobilfizetések lehetőségét más szolgáltatók előtt – így elkerülve a lehetséges jelentős pénzbírságot is.

Az ügyben a legfrissebb fejlemény, hogy – utóbbi sejtést igazolva – az EB hivatalosan is közzétette az Apple tervét az NFC-s fizetés megnyitásáról. Ennek értelmében az Európai Gazdasági Térség területén már nem lenne kizárólagos fizetési szolgáltató az iPhone-okon az Apple Pay, ugyanis külsős fejlesztők szolgáltatásai is megjelenhetnének az almás okostelefonokon.

A Bizottság most az Apple riválisainak véleményezését várja a javaslatokra.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: Reuters