iPhone-ja van? Lehet, hogy hamarosan havonta a zsebébe kell majd nyúlnia

Nem túl kellemes meglepetés érheti az Apple-felhasználókat, ha az iPhone-okra, iPadekre kerülnek a Google mesterséges intelligencia szolgáltatásai. A keresőóriás ugyanis fizetőssé tehet közülük néhányat.

Nem túl kellemes meglepetés érheti az Apple-felhasználókat, ha az iPhone-okra, iPadekre kerülnek a Google mesterséges intelligencia szolgáltatásai. A keresőóriás ugyanis fizetőssé tehet közülük néhányat.

Márciusi hírek szerint az iOS következő főverziójába, az iOS 18-ba vadonatúj mesterségesintelligencia funkciók kerülnek. Azonban nem az Apple fejlesztései (ezen a téren mintha lemaradtak volna a cupertinóiak), hanem a Google szolgáltatná ezekhez az alapot. Mindenesetre a Bloomberg neves Apple-szakértője, Mark Gurman úgy tudja, hogy az Apple és a Google tárgyalásokat folytat a Gemini MI-motor esetleges integrálásáról az iOS 18-ba.

Ez idáig jól hangzik, az viszont már kevésbé, amit névtelenséget kérő források közöltek a Financial Timesszal, nevezetesen, hogy a Google díjat számíthat fel az Apple-felhasználóknak, ha használni akarják bizonyos szolgáltatásait, például a mesterséges intelligencia alapú keresést. Azt nem tudni, hogy ez valamennyi MI funkcióra vonatkozna, vagy csak néhány olyanra, amely nem tekinthető szükségesnek vagy alapvetőnek.

A kereséssel kapcsolatban úgy értesült a Financial Times, hogy a Google egyfajta előfizetéses modellt fontolgat, amelyben a régi módon történő keresés ingyenes lenne (továbbra is hirdetésekkel kiegészítve), viszont a generatív élményhez való hozzáférést már előfizetéshez kötné. Ahogy korábban megírtuk, ez természetesen nemcsak az iPhone-osokra vonatkozik, tehát a Google kereső több funkciója is egészen egyszerűen fizetőssé válhat.

Ez tényleg érdekes fordulat volna, annak fényében, hogy a Google dollármilliárdokat fizet az Apple-nek, hogy továbbra is alapértelmezett kereső maradjon a Safariban. Ha a Google díjat számolna fel az iOS-felhasználóknak a fejlettebb mesterségesintelligencia-funkciók eléréséért, azzal nem kevés pénzt kereshetne, így érkezne hozzá némi kompenzáció.

Az, hogy fizetni kell a mesterséges intelligencia használatáért nem ördögtől való és különösen nem új ötlet. Az OpenAI ChatGPT-jének is van fizetős verziója, és a Samsung is azt fontolgatja, hogy esetleg fizetőssé teszi a Galaxy AI egyes funkcióit.

Hogy mi várható majd pontosan az iOS 18 esetében, az nemsokára kiderül. Két hónap múlva, június 10-14-ig tartja ugyanis az Apple az éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC24-et, ahol többek között az új operációs rendszer is bemutatkozik és ráutaló jelek szerint az Apple végre felfedi mesterségesintelligencia-stratégiáját.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: apple.com