Íme, az összes iPhone-változtatás, amely március 6-ig érkezik az EU-felhasználókhoz

Az Apple csütörtökön eljuttatta a fejlesztőkhöz az iOS 17.4 és az iPadOS 17.4 szoftverfrissítéseinek első bétaverzióit, és a béták számos olyan változást mutattak be, amelyek hatással lesznek az Európai Unió felhasználóira a digitális piacokról szóló törvénynek (DMA) való megfelelés érdekében.

Az Apple számos jelentős változtatást hajtott végre az App Store és az alkalmazások EU-n belüli működésében, hogy megfeleljen a DMA-nak. Ezeket a változtatásokat az iOS 17.4 tartalmazza, de általában az Európai Unió országaira korlátozódnak.

Az Apple a március 6-i határidőn dolgozik, hogy a változtatásokat életbe léptesse az iOS 17.4-re frissítő felhasználók számára. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy mi fog változni az érintett felhasználók számára, és az Apple által javasolt okokat, valamint néhány kapcsolódó hírt.

  • Alternatív alkalmazásboltok: Az EU-ban működő alkalmazásfejlesztők választhatnak alternatív alkalmazásboltokat, vagy alternatív boltokon keresztül telepíthetik alkalmazásaikat, és az Apple új díjstruktúrát alkalmaz a változás részeként. Bármely fejlesztő létrehozhat alkalmazáspiacteret, amennyiben megfelel az Apple ügyfélélményre, csalásmegelőzésre, ügyfélszolgálatra és egyebekre vonatkozó kritériumainak.
  • Alternatív fizetési lehetőségek: Az Apple lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy alternatív fizetési lehetőségeket használjanak, és már nincs követelmény az alkalmazáson belüli vásárlások használatára. A fejlesztők beépíthetik ezeket az alkalmazásukba, vagy a fejlesztők linket hozhatnak a webhelyeikre, ahol a felhasználók vásárolhatnak.
  • App Store hitelesítés: Az Apple felvázolta, hogy az EU-országokban alternatív alkalmazásboltokon keresztül terjesztett alkalmazásoknak hogyan kell alávetni magukat a Mac-alkalmazások hitelesítési eljárásához hasonló eljárásnak.
  • Képernyőidő és visszatérítési korlátozások: Az Apple szerint az alternatív alkalmazásboltokon keresztül terjesztett alkalmazások nem működnek bizonyos régóta meglévő funkciókkal, például a képernyőidővel, a visszatérítésekkel és az alkalmazáson belüli vásárlásokkal, ahogyan a szokásos App Store-alkalmazások esetében működnek.
  • NFC harmadik fél hozzáférése: Az NFC-fizetések közvetlenül az alkalmazásokban érhetők el, Apple Pay vagy Wallet alkalmazás nélkül, így a harmadik felek fizetési szolgáltatói és bankok kínálhatják saját koppintással történő fizetési megoldásaikat Apple-eszközökön az európai gazdaságban.
  • Alapértelmezett böngészőbeállítások: Az EU-ban élő felhasználók új alapértelmezett böngészőt választhatnak az iOS-eszközökön leggyakrabban letöltött böngészők listájából. Néhány lehetőség a Firefox, az Opera, a Chrome, a Brave és a Microsoft Edge.
  • Hardver- és szoftverfejlesztői hozzáférés: Az Apple lehetővé teszi az EU területén terjesztett iOS alkalmazások fejlesztői számára, hogy további interoperabilitást kérjenek az iPhone hardver- és szoftverfunkcióival kapcsolatban. Az Apple szerint az interoperabilitási kérelmeket esetenként értékeli majd.
  • Kibővített Analytics-elérhetőség: Az App Store EU-n belüli változásainak részeként az Apple minden fejlesztőt világszerte frissített elemzési információkkal lát el. Több mint 50 új jelentés lesz elérhető az App Store Connect API-n keresztül, hogy segítsenek a fejlesztőknek alkalmazásuk teljesítményének elemzésében.
  • Az Apple indokai az EU-ra vonatkozó változtatások korlátozására: Egy támogatási dokumentumban az Apple elmagyarázta, hogy az alternatív alkalmazásboltok, alternatív fizetési lehetőségek és egyéb frissítések miért korlátozódnak az EU-ra, kiemelve az olyan kockázatokat, mint a csalás, csalás és egyéb adatvédelmi fenyegetések.

Az iOS 17.4-ben bejelentett változások közvetlen vagy közvetett következményeként más jelentős fejlesztések is történtek egyik napról a másikra.

Az Apple új EU-s feltételei magukban foglalják a Core Technology Fee-t, amelyről néhány fejlesztő figyelmeztetett, hogy teljesen tönkreteheti azokat a freemium alkalmazásokat, amelyek virálisan terjednek, óriási díjakat számolva fel nekik. Az Apple az iOS fiókonként évente első egymillió “első éves telepítésért” nem számol fel díjat, de ezt követően a fejlesztők díjakat kezdenek felhalmozni. Az Apple Core Technology Fee-je akár a Spotifyhoz hasonló, milliók felhasználóval rendelkező alkalmazások számára is elérhetetlenül drága lehet.

Az Epic Games azt állítja, hogy az Apple új, EU-n belüli alternatív alkalmazásbolt-irányelve alapján tervezi, hogy az Epic Games Store-t iPhone-ra és iPadre is elérhetővé tegye. Az Epic Games Store tartalmazni fogja a népszerű Fortnite játékot, ami azt jelenti, hogy az iPhone és iPad felhasználók felhőalapú játékszolgáltatás használata nélkül telepíthetik és játszhatják a játékot. A Fortnite-ot az elmúlt néhány évben kitiltották az iOS App Store-ból az Apple és az Epic Games közötti jogi vita miatt.

Az Apple azt is bejelentette, hogy világszerte engedélyezi a játékalkalmazások streamingjét az App Store-ban. Ez azt jelenti, hogy az olyan szolgáltatások, mint az Xbox Cloud Gaming és az Nvidia GeForce NOW, önálló iPhone- és iPad-alkalmazásként lesznek elérhetők, míg korábban csak az interneten keresztül voltak elérhetők.

A technológiai vállalatoknak 2024. március 6-ig be kell tartaniuk az EU DMA-előírásait. Az iOS 17.4 jelenleg bétafrissítésként érhető el, és márciusban jelenik meg nyilvánosan. Tekintettel az Apple aggodalmaira a felhasználók magánéletével és biztonságával kapcsolatban, a vállalat valószínűleg nem hajt végre hasonló változtatásokat világszerte anélkül, hogy más országok hasonló jogszabályai ne kényszerítenék rá.

Forrás: telefonguru.hu

Kép forrása: mitsui-shopping-park.com