Ilyenek lehetnek a jövő mobileszközei 10-20 éves távlatban

Milyen kommunikációs eszköz lesz a kezünkben a jövőben? Valószínűleg vagy csak remélhetőleg semmilyen, hiszen már nem lesz szükség a kezeinkre a kezeléséhez? Vagy mégis kell majd a kezünk? És ha nem a kezünk kell hozzá, akkor melyik testrészünk? És hányfajta készülékünk lesz, és miket tudnak majd ezek az eszközök? Megpróbáltunk utánajárni.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt még kevesen tudták elképzelni, hogy az okostelefonok mennyit fognak fejlődni egy évtized alatt. Az okostelefon-technológia azonban azóta annyira felgyorsult, hogy az első ilyen készülékek ma már egyenesen primitívnek tűnnek. Ma a modern okostelefonok az információhoz való hozzáférés elsődleges platformjai, mindent ezeken keresztül fogyasztunk az időjárástól, a fotózáson keresztül az emailekig vagy a zenehallgatásig. Társadalmi jelentőséget kapott, hogy milyen eszközünk van, hogy néz ki és milyen szolgáltatásokat használunk rajta, a mobilok személyiségünk kivetüléseivé váltak, és örökre megváltoztatták az életünket. A világ lakosságának 80%-a rendelkezik mobiltelefonnal, és ebből több mint egymilliárd okostelefon.

A telefonújdonságok

Összecsukható jövő Mielőtt az összehajtható telefonok piaca valóban beindulna, néhány kérdést még meg kell oldani, kezdve a költségekkel. A mai hajtogatható telefonok ára még elég magas, ezért sokak számára elérhetetlen a technológia. A másik fő probléma a tartósság; az összecsukható telefonok törékenyebb kijelzőket, valamint zsanérokat és mozgó alkatrészeket igényelnek, amelyeket sokkal nehezebb a por és a víz ellen lezárni, mint a klasszikusabb telefonformákat.

„Nem” a drótokra és a portokra Sok telefonról eltűnt már a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, és 2030-ra ezek már mindenütt a múlté lesznek. Ma is akad néhány olyan telefon-prototípus, amely egyáltalán nem rendelkezik fizikai portokkal, ezek a készülékek vezeték nélküli töltésre támaszkodnak, valamint wifi, mobilnet vagy az NFC segítségével küldhetnek információkat és fájlokat más számítógépekre. Valószínű, hogy ahogy a vezeték nélküli töltés egyre népszerűbbé válik, és ami még fontosabb, gyorsabban működik majd, eltűnnek a fizikai vezetékek, és a portok is feleslegessé válnak. 2030-ban valószínűleg a port nélküli okostelefonok lesznek megszokottak.

Intelligens szemüvegek

Számos jóslat szerint 10 éven belül a kézben tartott okostelefont, ahogy azt ma ismerjük, felváltja majd – vagy legalábbis a zsebünkbe szorítja – az okosszemüveg. Az első korai próbálkozások, például a Google Glass, kezdetlegesek voltak és furcsán néztek ki. Az újabb kísérletek, például a Focal, még erősen támaszkodnak is a telefonokra a képességeikhez mérten.

A Meta a RayBannel közösen aktívan vizsgálja a lehetőségeket, és az Apple is dolgozik vegyesvalóság-szemüvegen. Az elegáns – és minden bizonnyal erőteljesen divatmárkázott – jövőbeli, telefonfüggetlen okosszemüveg lencséi kijelzőként is funkcionálnak majd, például az értesítéseink, a valós idejű AR-útbaigazítás és a videóstreaming számára. A szükséges technológiát 2030-ra már sikerülhet olyan apró helyre beilleszteni, amelyet a hétköznapi igényű – tehát nem techfanatikus – emberek is hajlandóak lesznek nyilvánosan viselni.

Holografikus kijelzők, AR, VR, XR

A sci-fi filmekből ismert hologramok valószínűleg szintén megjelenhetnek az okostelefonokban 2030-ra, lehetővé téve a 3D-s képek vagy filmek megjelenítését, amelyek a készülék felett lebegnek majd, és 3D-s szemüveg nélkül is láthatók, bármilyen szögből, épp úgy mint a StarWars emblematikus jelenetében.

A kulcs az ember mélyebb érzékszervi bevonása. Ahogy a virtuális és kibővített valóság (VR/AR) valóságosabb, holisztikusabb kiterjesztett valósággá (XR-ré) válik, hatalmas távlatok nyílhatnak meg a tényleges valóság és a közösségi hálózataink látási, hangzási, tapintási élményekké alakítására, az érzékszervi élménytenger bővítésére.

Rugalmasabb anyagok, méretezhető kijelzők, retina- és az említett holografikus vetítés, valamint a szintén közelgő bionikus implantátumok gondoskodhatnak arról, hogy tökéletesen magunk mögött hagyhassuk az IRL (in real life…) valóság nyűgjeit. Az implantátumok korában, talán 20-30 év múlva a kvantum-számítástechnika fejlődésével a kapcsolati eszközök mindenhová beágyazhatókká válhatnak, elérkezhetünk ahhoz a ponthoz, ahol már egyáltalán nem kell eszközöket cipelnünk magunkkal.

Sokkal okosabb mesterséges intelligencia

Vannak, akik szerint a technológiai fejlődés exponenciális görbéjének meredeken emelkedő szakaszába léptünk, ha nekik van igazuk, tíz év múlva akár a csillagok között is utazgathatunk, mindenesetre a következő tíz évben a mesterséges intelligencia (MI) bizonyosan sokkal erősebbé válik, és döntő szerepet játszik majd az életünkben.

Az MI már ma is meghatározó a mobilokban a hangalapú asszisztensek, a fényképezés, a kiterjesztett valóság és a valós idejű nyelvi fordítás képességeivel, a jövő kütyüi pedig még okosabbak lesznek, és még bonyolultabb, emberhez hasonló döntések meghozatalára lesznek képesek. A mobilvezérelt autók és az otthoni automatizálás központi elemévé váló MI képes lesz éttermi asztalfoglalást intézni helyettünk, új tevékenységeket ajánlani, esti mesét olvasni a gyereknek, kezelni az időbeosztásunkat és megszervezni a vásárlásainkat – egyenesen a mobilunkból.

Egyéb futurisztikus jóslatok

A technológusok, tervezők, elemzők és futuristák sokat ötletelnek arról, hogy mi lesz a következő lépés az okostelefonok terén. Egyesek a formai tényezőre helyezik a hangsúlyt, míg mások szerint a fejlettebb szoftver segít majd az embereknek abban, hogy megkülönböztessék a hiteles médiatartalmakat a hamisaktól vagy MI által generálttól. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az okostelefonokat továbbra is magunkkal hordjuk.

Egyre jobbak, élénkebb színűek lesznek a kijelzők, nő a pixelsűrűség, és további szenzorok és eszközök költözhetnek be alájuk. Formailag a mai „candybar” azaz csokiszelet dizájn maradhat a meghatározó – ha az okosszemüveg nem tarolja le a piacot – de az is lehet, hogy a piac túlnyomó többsége az összecsukható típusból áll majd.

A szoftver sok szempontból sokkal közelebb kerülhet majd hozzánk, kézenfekvő példa erre a 2013-as, „Her” című film disztopikus szerelmi kapcsolata, amelyben az operációs rendszer folyamatos, érzékeny jelenlétet nyújt, amelyhez egy eszközön keresztül lehet kapcsolódni, miközben a világban mozgunk. Az operációs rendszer egy szolgáltatás a központi, felhőalapú rendszerből, jól szemlélteti a mindenütt jelenlévő számítástechnika 40 éve létező vízióját. Elnézve azt, hogy a mai felhasználók mit meg nem tesznek azért, hogy valamiféle érzelmi kapcsolatba keveredjenek az erre tökéletesen alkalmatlan első generációs generatív MI-szolgáltatásokkal, a Her-ben láthatónál nagyságrendekkel komolyabb fajfenntartási krízis sem valószínűtlen.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: bernardmarr.com