Hatalmas csapás az Android számára: Az EU szerint az Apple-nek nem kell megnyitnia az iMessage-t

Az Apple iMessage szolgáltatását az Európai Bizottság vizsgálta annak megállapítása érdekében, hogy a szolgáltatás a digitális piacokról szóló törvény (DMA) által előírt trösztellenes szabályok hatálya alá tartozik-e. Voltak olyan pletykák, amelyek szerint az EU hajlott arra, hogy az iMessage-et mentesítse a trösztellenes szabályok alól. Ma az Európai Bizottság hivatalosan is bejelentette, hogy a DMA értelmében nem minősítette az Apple iMessage és a Microsoft Bing, Edge és Advertising szolgáltatásait az alapvető platformszolgáltatások kapuőreinek, vagyis nem kell megnyitni őket a versenytársak előtt.

Amint azt az Európai Bizottság sajtóközleményben bejelentette, az Apple-t és a Microsoftot nem jelölik ki “kapuőrként” az olyan alapvető platformszolgáltatások esetében, mint az iMessage, a Bing, az Edge és a Microsoft Advertising. A döntésekkel lezárulnak a Bizottság vizsgálatai, így a Microsoft és az Apple ennyiben megnyugodhat. A Bizottság azonban megjegyzi, hogy ez nem érinti a többi alapvető platformszolgáltatásuk “kapuőrként” való kijelölését. A korábbi határozat továbbra is érinti az Apple App Store-t, a Safarit, az iOS-t és a Microsoft Windows-t, míg az iPadOS-t érintő vizsgálat folyamatban van.

A DMA az EU-ban 2024. március 7-én lép hatályba. E jogszabály értelmében a kapuőrök által üzemeltetett alapvető platformszolgáltatások, például az App Store, a Safari és az iOS, számos új kötelezettségnek kell majd megfelelniük, többek között a platformnak a harmadik fél szolgáltatásaival való interoperabilitását kell biztosítaniuk. Az Apple (csak) az EU számára jelentett be olyan átfogó változtatásokat, amelyek megfelelnek a DMA-ban meghatározott feltételeknek, bár a kritikusok elégedetlenek voltak az intézkedésekkel, egyes esetekben “rosszindulatú megfelelésnek” nevezve azokat.

Ezt a döntést megelőzően az Apple bejelentette, hogy az RCS-támogatás az iOS-en az Üzenetek alkalmazásba érkezik, ahol az iMessage mellett fog működni. Ha az EU másképp döntött volna, az Apple kénytelen lett volna megnyitni az iMessage-et mások előtt, és lehetővé tenni az átjárhatóságot az Androiddal, esetleg véget vetve a “kék buborék vs. zöld buborék” szöveges üzenetháborúnak. Ez egyelőre biztosan nem fog megtörténni.

Forrás: androidportal.hu

Kép forrása: medium.com