Egy csomó MI-funkciót jelentett be a Google az androidos alkalmazásokhoz

A Google Messages és más programok alatt is terjeszkedik a Gemini, melynek rosszul sikerült képalkotó eszköze heteken belül újra elérhető lehet.

Az elmúlt időszak kissé kaotikusra sikerült a Google MI-stratégiájának kibontakozását illetően. A fogyasztói oldalon sem könnyű követni az új termékek és funkciók áradatát: a társaság piacra dobta például a Geminit, ezzel formálisan kinyírva és átnevezve a Bardot, de máris kiadta a fejlettebb Gemini Advanced verziót a Gemini Ultra nevű modellel, hogy aztán bejelentse a Gemini 1.5-öt, a Gemini for Workspace-t és a Goose nevű, egyelőre belső használatra szánt változatot a programozók támogatására. A Business Insider már külön összeállítást közölt a Google saját alkalmazottai által készített mémekből, amelyekből kiderül, hogy manővereket a színfalak mögül sem egyszerű követni.

A Google lendülete ettől függetlenül töretlen, és a barcelonai Mobile World Congress (MWC) rendezvényen egy rakás új MI-funkciót harangozott be az okostelefonokhoz, hordható eszközökhöz és autós Android rendszerekhez. Mint kiderült, a Gemini elérhetővé válik a Google Messages alkalmazásban (ez a fejlesztés jelenleg béta állapotban van, és csak az angol nyelvet támogatja). Az Android Auto készségei között is megjelenik a szöveges üzenetek összefoglalóinak felolvasása, új képességeket kap a vak és gyengénlátó felhasználókat támogató Lookout a képek értelmezésére, és a TalkBack a telefonok kameraképe alapján is felolvassa a helyneveket, táblákat vagy nyitvatartási időket.

A befektetők nem pont erre kíváncsiak

A termelékenységi eszközökről szólva a legfontosdsabb újdonság, hogy a Google kiterjeszti a kézírásos jegyzetek támogatását az Android telefonokon vagy táblagépeken lévő dokumentumokra is. Ezen keresztül ujjal vagy érintőceruzával, különböző tollstílusok és színek alkalmazásával lehet majd kiemelni a dokumentum bizonyos részeit. A Wear OS-t érintő nagy változás a leginkább az ingázók és utazók hasznára válik: a Google Wallet jegyek közvetlen elérése mellett megjelennek a Wear OS-t futtató eszközökön az útvonaltervek, beleértve a térképszolgáltatás valós idejű tömegközlekedési információit. Végül az MWC egyik paneljében az is kiderült, hogy heteken belül újraindítják a Gemini képgenerátorát is.

Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla, a szöveg-kép szolgáltatás február eleje óta volt elérhető, de a Google offline állapotba tette, hogy kijavítsa az elsősorban “történemi tárgyú utasításokkal kiváltható pontatlanságokat”. Ahogy az internetezők felhívták rá a figyelmet, a Geminit szinte képtelenség volt rávenni, hogy fehér bőrű embereket jelenítse meg a képein, miután az algoritmusok sokszor tárgyalt előítéletességét sikerült mesterségesen túlkompenzálni. Az nyilván csak később derül majd ki, hogy a Google mérnökeinek sikerül-e megoldaniuk az MI megbízhatatlanságát kiválóan bemutató problémát, a vállalat részvényeinek árfolyama mindenesetre 4,5 százalékkal gyengült a hétfői kereskedés során.

Forrás: bitport.hu

Kép forrása: admitad.com