Demenciára figyel az okostelefon

Új eszközzel deríthető fel akár már igen korai szakaszában a fejlett társadalmak rettegett betegsége, a demencia. A legfrissebb becslések szerint 2050-re már Magyarországon is 300 ezer embert érinthet a betegség – így ha az okostelefon is segít a harcban, az komoly segítséget jelenthet.

Az okostelefonokon futtatható alkalmazás segíthet felderíteni a korai demencia egyik vezető okát azoknál, akiknél nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. A vizsgálatok eredményei szerint az appal végzett kognitív tesztek legalább olyan alkalmasak a frontotemporális demencia korai jeleinek kimutatására a genetikai alapon hajlamos felhasználóknál, mint a klinikákon végzett orvosi értékelések.

A frontotemporális demencia egy olyan gyűjtőfogalom, amelybe az agy homloklebenyét (frontális lebeny) vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintő neurológiai rendellenességeket sorolják. Ezen agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért.

Ez a rendellenesség már gyakran a középkorú személyeknél is megjelenik, jelentős terheket róva a hozzátartozókra és az egészségügyi ellátórendszerre egyaránt. Az ilyen esetek körülbelül egyharmadának genetikai okai vannak, de a kutatásokat hátráltatják a korai diagnózis felállításával kapcsolatos problémák. Emellett nehezítő körülménynek számít az is, hogy nehéz nyomon követni, hogyan reagálnak az érintettek azokra a kezelésekre, amelyek csak a betegség korai szakaszában lehetnek hatékonyak.

„A legtöbb frontotemporális demenciában szenvedő beteget viszonylag későn diagnosztizálják, mivel fiatalok és a tüneteiket pszichiátriai rendellenességekkel tévesztik össze”, hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Adam Boxer, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem professzora.

A vizsgálat során Boxer és munkatársai az amerikai Datacubed Health szoftvercéggel együttműködve olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely képes rögzíteni az emberek beszédét, miközben számos kognitív tesztet végeznek, beleértve a test funkcióit vezérlő működés értékelését is.

„Teszteket is készítettünk a járásról, az egyensúlyról és a lassított mozgásokról, valamint a nyelv különböző aspektusairól”, tette hozzá a kísérletben részt vevő Dr. Adam Staffaroni, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem klinikai neuropszichológusa, a tanulmány egyik társszerzője. Az alkalmazást 360 olyan felnőttnél tesztelték, akiknél nagy a genetikai kockázata a frontotemporális demencia kialakulásának. Voltak közöttük olyanok is, akiknél még nem jelentkeztek a tünetek.

A JAMA Network Open szakfolyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy az alkalmazás pontosan észleli a demenciát ilyen egyéneknél. Emellett még érzékenyebb is lehet az állapot legkorábbi stádiumaira, mint az aranystandardnak számító, jellemzően a kórházakban vagy klinikákban elvégzett neuropszichológiai értékelések.

Bár egyelőre nem tervezik az alkalmazás nyilvánosság számára elérhetővé tételét, de a kutatók szerint a módszer segíthet a korai állapotú betegek diagnosztizálásában és a kezelésükre alkalmas módszerek és terápiák fejlesztésében. Mint hangsúlyozták, már most is több mint 30 ilyen klinikai vizsgálat van folyamatban vagy tervezési szakaszban. Ezek között olyan terápiákkal kapcsolatos kísérletek is vannak, amelyek segíthetnek lassítani a betegség előrehaladását. Mint a kutatók is hangsúlyozták, a fő akadályt a könnyen összegyűjthető és a betegség korai szakaszában végzett kezelések eredményeiről szóló adatok hiánya jelenti.

A gyakori személyes vizsgálat a betegek, a hozzátartozók és az orvosok számára is megterhelő. „Reméljük, hogy az okostelefon-értékelések elősegítik az ígéretes terápiák kipróbálását is”, tette hozzá Adam Staffaroni. „Célunk, hogy az alkalmazás használható legyen a kezelési hatások nyomon követésére, a klinikai vizsgálatok helyszínein tett személyes látogatások többségét is helyettesítve”.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: Getty Images