Az iOS 18 a “legnagyobb” szoftverfrissítés lesz az iPhone történetében

Mark Gurman, a Bloomberg szerint az Apple-nek nagy tervei vannak az iOS 18-cal kapcsolatban.

A vasárnapi Power On hírlevelének csak előfizetőknek szóló kérdések és válaszok részében Gurman elmondta, hogy az iOS 18 potenciálisan a “legnagyobb” szoftverfrissítés lehet az iPhone történetében. “Azt mondták nekem, hogy az új operációs rendszert az egyik legnagyobb iOS-frissítésnek tekintik – ha nem a legnagyobbnak – a cég történetében” – írta.

Gurman elmondta, hogy további részleteket kíván megosztani az iOS 18 egyes funkcióiról és a jövőben tervezett változtatásokról, de már tudunk két olyan újdonságról, amelyek valószínűleg bekerülnek a frissítésbe, amint azt alább ismertetjük.

Az iOS 18 szeptemberben jelenik meg, az első fejlesztői béta pedig az Apple éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n, júniusban jelenik meg.

RCS támogatás

2023 novemberében az Apple bejelentette, hogy 2024-től támogatja a többplatformos üzenetküldési szabványos RCS-t az iPhone Messages alkalmazásában, így valószínűleg az iOS 18 funkciója lesz ezen az időkereten alapulva.

Az RCS-támogatás a következő fejlesztéseket eredményezi az iPhone-ok és Android-eszközök közötti alapértelmezett üzenetkezelési élményben:

  • Nagyobb felbontású fényképek és videók
  • Hangüzenetek
  • Gépelési mutatók
  • Olvasási nyugták
  • Wi-Fi üzenetküldés iPhone és Android készülékek között
  • Továbbfejlesztett csoportos csevegés, beleértve azt a lehetőséget, hogy az iPhone-felhasználók elhagyják az Android-felhasználókat is magában foglaló beszélgetést
  • Továbbfejlesztett titkosítás az SMS-hez képest

Ezek a modern funkciók már elérhetőek az iPhone-ról iPhone-ra kék buborékokkal folytatott beszélgetésekhez az iMessage-en keresztül, és számos funkció elérhető harmadik féltől származó üzenetküldő alkalmazásokban is, mint például a WhatsApp és a Telegram. Az iPhone RCS-támogatása kiterjeszti a funkciókat az Üzenetek alkalmazás zöld buborékaira.

Okosabb Siri

Gurman azt várja, hogy az iOS 18 olyan generatív mesterséges intelligencia technológiát tartalmazzon, amely “javítani fogja, hogy a Siri és a Messages alkalmazás hogyan tud kérdéseket feltenni és automatikusan kitölteni a mondatokat”. Elmondta, hogy az Apple a generatív mesterséges intelligencia funkciókat is feltárta más platformokon, köztük az Apple Music, a Pages, a Keynote és az Xcode számára.

A The Information arról számolt be, hogy az Apple azt tervezi, hogy nagy nyelvi modelleket épít be a Siribe, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára az összetett feladatok automatizálását, amely funkció mélyebb integrációt jelentene a Shortcuts alkalmazással. A jelentés szerint ez a funkció várhatóan egy 2024-ben megjelenő iPhone szoftverfrissítésben jelenik meg, amely valószínűleg az iOS 18 lesz.

A generatív mesterséges intelligencia népszerűsége 2022-ben nőtt, amikor az OpenAI kiadta a ChatGPT-t, egy chatbotot, amely válaszol a kérdésekre és egyéb felszólításokra. A Google és a Microsoft tavaly hasonló chatbotokat adott ki. A chatbotokat nagy nyelvi modellekre képezték ki, lehetővé téve számukra, hogy emberként reagáljanak.

Forrás: telefonguru.hu

Kép forrása: icentrum.hu