Az Apple iPhone 16 Pro modellek ALD bevonattal csökkentik a lencse becsillanását

A Naver dél-koreai platform szerint az Apple az ALD (Atomic Layer Deposition) nevű új tükröződésmentes bevonat technológián dolgozik az iPhone 16 objektívjeihez.

Ez az új technológia állítólag csökkenteni fogja a lencse becsillanását, ami az egyik észrevehető problémák az iPhone kamerarendszerében.

Mi az a lencsefény?

Azok számára, akik nem ismerik a lencse becsillanó kifejezést, ez alapvetően a fény nem kívánt szóródása, amelyet a lencse felületén való visszaverődés okoz, az érzékelő felé vezető úton. Akkor válik észrevehetővé, ha erős fényforrást fényképez sötétebb háttér közepén, például a holdat az éjszakai égbolton.

A tippadó azt állítja, hogy a hír az Apple ellátási láncán belüli forrásból származik. Ahogy a MacRumors megjegyzi, ez a leválasztási technológia rendkívül vékony, egyetlen atomi réteget hoz létre a felületen. Ebben az esetben szükség lehet a fényképezőgép lencséinek optikai jellemzőinek megőrzésére. Ez egyébként egyáltalán nem újdonság, hanem egy gyakran használt technika tükröződésmentes lencsék készítésére fényképezőgépekhez és okostelefonokhoz. Mivel az ALD bevonatolási eljárás minden felületre 100%-os fedéssel azonos mennyiségű anyagot hord fel, ezért hatékony módszer.

Ez a bevonat úgy működik, hogy csökkenti a lencse felületének visszaverődési indexét, és minimálisra csökkenti a visszaverődést. Kevesebb visszaverődő fény éri a érzékelőt, ami kevesebb nem kívánt látványt (például lencsefényt) eredményez a képen.

Az Apple iPhone 16 másik problémája, amelyet az Apple ezzel az ALD-bevonattal kíván megoldani, a szellemkép. Ez a képtorzítás egy olyan fajtája, amikor halvány másodlagos képek jelennek meg a fényképen, különösen a keret határai közelében. Szellemkép a lencsék között oda-vissza visszaverődő fény miatt is előfordul, és végül az érzékelőt éri, így a kép kissé homályossá válik.

Csak a Pro modellek kaphatják meg az ALD bevonatot

Úgy tűnik, hogy ez az iPhone 16 sorozat néhány figyelemre méltó változásának egyike. Tavaly az Apple megtartotta a Grade 5 titán vázat az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max számára. A jelentés szerint a kamerarendszer ezen új kiegészítése továbbra is kizárólagos marad az iPhone 16 Pro modelleknél.

A többi kamerafejlesztésről szólva, az iPhone 16 Pro modellek kétállású gombot kínálnak a fotózáshoz. Az iPhone 15 Pro Maxhez hasonlóan az idei Pro modell is megkapja az 5x tetraprizmás kameramodult. Ezenkívül „Digital Chat Station” tippje azt sugallja, hogy az iPhone 16 Pro egy kicsit nagyobb, 1/1,14 hüvelykes érzékelővel is büszkélkedhet a fő kamera számára, mint az előd 1/1,28 hüvelykes.

Forrás: telefonguru.hu

Kép forrása: apple.com