Apple Vision Pro-t használtak a gerincműtétek során

Egy orvosi csapat az Egyesült Királyságban két gerincműtét során is bevetette a headsetet – mindez passzol az Apple Vision Pro egészségügyi víziójához.

A londoni Cromwell Kórház egyik orvosi csapata két gerincműtét során viselte a 3500 dolláros Apple Vision Pro headsetet. A doktorok trendfordító eszköznek nevezik a készüléket, megerősítve az Apple állításait, miszerint a headsetnek orvosi eszközként is van jövője. Habár az orvosok maguk nem viselték a Vision Pro-t, de egy műtősnővér állítólag viselte a szemüveget a műtétek előkészítése és a beavatkozások során. A Vision Pro-t a műtőre kiszabott virtuális képernyők megtekintésére használták az eszközök kiválasztásához és a műtét előrehaladásának nyomon követéséhez.

A kórház által használt szoftvert az eXeX fejlesztette ki, egy olyan cég, amely sebészeknek szánt, mesterséges intelligencia által vezérelt alkalmazásokat készít.

„Az eXeX-szel való együttműködés az Apple Vision Pro használatában óriási változást jelentett abban, ahogyan a betegeinket ellátjuk. Igazi megtiszteltetés, hogy az Egyesült Királyságban és Európában az első csapat lehetünk, amely ezt a szoftvert használja a sebészetben, és már alig várom, hogy lássam, hogyan fejlődik ez a technológia, és milyen hatással lehet a kórházak egészére”,

mondta egy sajtóközleményben Syed Aftab, a készüléket használó egyik Cromwell-sebész.

Az Apple nemrégiben kiadott sajtóközleménye szerint a Stryker nevű cég a Vision Pro-hoz készült „myMako” alkalmazást reklámozza, amely 3D modellek és egyéb eszközök segítségével segíti az orvosokat a csípő- és térdprotézisek műtéti terveinek kidolgozásában.

„A visionOS egyedülálló képességeivel az egészségügyi fejlesztők olyan új alkalmazásokat hoznak létre, amelyek korábban nem voltak lehetségesek, átalakítva olyan területeket, mint a klinikai oktatás, a sebészeti tervezés, a képzés, az orvosi képalkotás, a viselkedéses egészségügy és még sok más”,

írta az Apple.

Az első Vision Pro által támogatott műtétek az cég számos kezdeményezésébe illenek, mivel az Apple a szemüveget vállalati eszközként pozicionálja a művészektől a könyvelőkig olyan szakemberek számára, akiknek hasznára lehet néhány extra virtuális valóság képernyő segítsége. Az Apple egyéb termékei között is hódít az egészségügy, bár eddig a legtöbb kapcsolódó termék és szolgáltatás a fogyasztóknak szólt, mint például az Apple Watch szívkövetési képességei vagy az iPhone alvásfunkciói.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: theatlantic.com