Androidos? Olyan funkciót kap, amire időtlen idők óta vár mindenki

Sokkal kényelmesebb lesz az alkalmazáson belüli böngészés az androidos készülékeken – végre nem lesz gond, ha hirtelen be kell zárnia egy lapot.

Hatalmas fejlesztést kap hamarosan az Android alkalmazáson belüli böngészője, a Chrome custom tabs.

Ezen a néven még bizonyára nem ismerős sokaknak, pedig gyakran használt funkcióról van szó: ez az a Chrome technológiájára épülő szolgáltatás, ami egy alkalmazásban lévő hivatkozást úgy nyit meg, hogy közben nem lép át a Chrome böngészőbe.

Például, ha a Messenger appban megnyit egy, az ismerőse által küldött weboldalt, az azonnal megnyílik, még a Messengerben – és nem lépteti át a rendszer a Chrome alkalmazásba. De ez csak egy példa, az androidos alkalmazások zöme él ezzel a funkcióval.

A custom tabs azonban évek óta nem esett át jelentősebb fejlesztésen, és bizonyos tekintetben már elavult. Például, ha valaki szeretne visszaugrani egy pillanatra az alkalmazásba, teljesen be kell zárja a megnyitott böngészőlapot – így el is veszik minden, esetlegesen beírt adat.

Ez azonban hamarosan a múlté lesz, a Google ugyanis fejleszti a beépített böngészőt, így a böngészőlapokat már kicsinyíteni is lehet – írja az Android Police. Ez azt jelenti, hogy ha vissza szeretne térni az alkalmazásba, például valamilyen adatért, akkor a megnyitott böngészőlapot a bal felső saroknál lévő, lefelé mutató nyíl megérintésével „ledobhatja”.

Így ez az oldal egy lebegő panellé válik, hasonlóan a videós appok kép a képben (PiP) funkciójához. A panel mozgatható, méretezhető, és látszik rajta a megnyitott oldal logója, címe, és a hivatkozás is. Értelemszerűen, bármikor újból megnyitható, és akár véglegesen be is zárható – ehhez csak le kell húzni a képernyő legaljára.

Mivel a funkció a Chrome technológiáján alapul, a böngészőt kell frissíteni hozzá. A Google már 2023-ban elkezdte kevés felhasználónál tesztelni a funkciót, de a nemrég kiadott Chrome 122 fedélzetén már a széles körű bevezetés is megindult – így érdemes lehet frissíteni a böngészőt a Play Áruházban, hogy mihamarabb megjelenhessen a készülékén.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: Pexels