Androidos? Hiába fizetett ki egy alkalmazást, az ön készülékéről is törölheti a Google, bármiféle értesítés vagy kártérítés nélkül

Kámforrá vált az androidos felhasználóknál egy fizetős játék – ez pedig nem egyedi eset, és rávilágít arra is, hogy a digitális világban vásárolt dolgok sok esetben nem örökké szólnak.

Az androidos Play Áruházból időnként törölnek alkalmazásokat. Ennek különböző okai lehetnek, a fejlesztőcég megszűnésétől kezdve az applikáció leállításán át valamilyen biztonsági kockázatig – ez utóbbi esetben lehet, hogy maga a Google lép, és távolítja el az adott appot.

A fenti esetekben ugyanakkor csak az alkalmazásboltból tűnik el az adott applikáció, a felhasználók készülékein jellemzően megmaradnak – legalábbis elméletileg. Ugyanis az RPG Wayward Souls nevű, 2014-ben kiadott játék nemcsak a Play Áruházból, hanem a felhasználók készülékeiről is eltűnt.

Mindezt az teszi lehetővé – jegyzi meg a gHacks –, hogy a Google-nek van egy távoli törlést lehetővé tévő opciója, és a jelek szerint nem is egyedi esetről van szó – a felhasználók ugyanis rendszeresen panaszkodnak különböző fórumokon rejtélyesen kámforrá váló applikációkról. Mindez főleg akkor lehet bosszantó – és megkérdőjelezhető –, ha valaki pénzt adott az adott alkalmazásért.

Az már tényleg csak a hab a tortán, hogy a Google nem ad visszatérítést a bármilyen okból eltávolított alkalmazásokért, mely ismételten rávilágít arra, hogy amit digitális úton szerez be valaki, az igazából sosem lesz végérvényesen a tulajdona.

Az Android Police hangsúlyozza: az igazi probléma az, hogy a Google még csak nem is értesíti a felhasználókat az ilyen lépésekről. Ez még úgy is megkérdőjelezhető, hogy a szerződési feltételek között – amit ugyebár mindenki elfogadott – számos módon védi magát a cég.

A pozitív oldalon azonban ez a lehetőség arra is jó lehet, hogy a bizonyítottan veszélyes androidos alkalmazásokat végérvényesen törölje a Google – a Play Áruház mellett a felhasználók készülékeiről is.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: Reuters