Akit felidegesít az iPhone új funkciója, az el akarja lopni a telefont

Bár úgy tűnik, hogy egy ellopott és egyébként Touch ID-val vagy Face ID-val védett iPhone-nal nem nagyon tudnak mit kezdeni a tolvajok, sajnos a valóság az, hogy vannak olyan módszerek, amelyekkel akár a biometrikus védelem is megkerülhető. Az Apple most egy újabb védelmi réteget ad okostelefonjaihoz.

Az egyre kifinomultabb módszereket használó tolvajok a telefon nem is olyan nehezen megszerezhető jelszavának birtokában még a biometrikus védelmet is törölni tudják, ami óriási fenyegetés az eszközök tulajdonosaira, különösen, ha banki alkalmazásokat is használnak a telefonjukon.

Ezért is lépett az Apple, és az iOS 17.3 verzióban bevezette az Ellopott eszköz védelme (Stolen Device Protection) funkciót, amely alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Ha az iPhone távol van ismerős helyektől, például a felhasználó otthonától vagy munkahelyétől, akkor bizonyos feladatokhoz, például az Apple ID jelszó megváltoztatásához, a Face ID módosításához, a Safariban mentett fizetési módok használatához, új Apple-kártya igényléséhez vagy az iPhone keresésének letiltásához arcazonosításra vagy ujjlenyomat-ellenőrzésre van szükség. A funkciót a Beállítások/Arcazonosító és jelszó/Ellopott eszköz védelme (Settings/Face ID & Passcode/Stolen Device Protection) menüpontban lehet engedélyezni.

Vannak olyan kényesebb feladatok, amelyek nemcsak Face ID vagy Touch ID ellenőrzést igényelnek, hanem biztonsági késleltetésnek, egy órának is el kell telnie, mielőtt bármilyen változtatást végre lehet hajtani. Ezek közé tartozik az Apple ID jelszavának megváltoztatása, az Apple ID fiók bizonyos biztonsági beállításainak frissítése, beleértve egy megbízható eszköz, megbízható telefonszám, helyreállítási kulcs vagy helyreállítási kapcsolatfelvétel hozzáadását vagy eltávolítását, az iPhone jelszó megváltoztatása, Face ID vagy Touch ID hozzáadása vagy eltávolítása, a Find My funkció kikapcsolása, a lopott eszközök védelmének kikapcsolása.

A fentiek azonban csak akkor működtek, ha a telefon nem volt a felhasználó otthonában vagy munkahelyén. Ezt gondolta át jobban az Apple, és a hamarosan megjelenő iOS 17.4-ben már lehetősége lesz arra, hogy válasszon, hogy csak az ismeretlen helyeken (Away from Familiar Locations) vagy mindig (Always) be legyen kapcsolva ez a funkció.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: NurPhoto