Akinek androidos a telefonja, mindenki megkapja a nagy újítást: ritkábban kell majd tölteni

Észlelni tudja majd az Android, amikor valaki nem nézi a készüléket, és akkor automatikusan lezárja a képernyőt. Ez adatvédelmi szempontból sem mellékes, de az üzemidőre is jó hatással lesz.

Újabb érdekes újításra derült fény, melyet az ősszel érkező Android 15 hozhat el: ez az „adaptív időkorlát”, melynek árulkodó kódjára az Android Authority munkatársa bukkant rá a rendszer előzetesében.

Az újdonság a kijelző automatikus kikapcsolását fejlesztheti tovább, a meglévő funkció ugyanis az utolsó művelet után adott idővel zárja le a képernyőt. Az Android esetében ez alapértelmezetten 30 másodperc (de módosítható), ennyi idő után sötétedik el a kijelző, majd újabb 5 másodpercet követően le is zár a készülék.

A Google néhány készülék esetében már elérhetővé tett egy olyan funkciót is, ami figyeli, ha valaki nézi a képernyőt, és addig nem is zár le.

Az Android 15 azonban ezt is továbbfejlesztheti, és a készülék azt is tudhatja, ha épp nem figyeli senki – így lezárhatja magát, hogy ne működjön a kijelzője tétlenül. Ez adatvédelmi tekintetben is hasznos lehet, de az akkumulátort is kímélheti.

Az Android kódja arról nem árulkodik a portál szerzője szerint, hogy mégis miként figyeli majd a rendszer azt, hogy nézi-e valaki a kijelzőt. Elképzelhető, hogy az előlapi kamerát, vagy a közelségszenzort fogja használni.

Az újdonság révén sokkal szabadabban lehet használni a készüléket – az ugyanis nem egy adott időtartamtól függően fogja elsötétíteni a kijelzőt, hanem akkor, ha valaki már nem nézi, avagy nem használja azt.
Forrás: hvg.hu
Kép forrása: gizchina.com