6 ok, amiért nem érdemes visszaváltani Androidra iPhone-ról

Az Android szinte korlátlan szabadságot, az iPhone felhasználóbarát élményt kínál intuitív felületekkel és hasznos értesítésekkel. Egy Androidról érkezett iPhone felhasználó tapasztalatai.

A csipkelődő, jókedvű társasági  beszélgetések – néha nyilvánvalóan heves viták – tárgya már régóta az iPhone–Android megosztottság, amely néha tényszerűen, néha vallásos meggyőződéssel folyik, és sosem ér véget. A Pocket-lint gadgetportál tesztere kissé elmaradott okostelefon-használóként főiskolai pályafutását olyan, téglalap alakú Androidos telefonokkal töltötte, amelyek főképp vízállóságot és leejtésvédelmet ígértek. A baráti kör ezért hamar kiosztotta neki a „Luddita” (gépromboló) jelzőt, és viszonylag hamar az egyetlen Android-felhasználóvá vált, ami majdnem tíz évig tartott, vagyis nevezhetjük ezt a beszámolót tartós-tesztnek is.

Végül eljött 2023 áprilisa, és a tesztelőnk által akkor használt, négyéves Samsung Galaxy S10-t végleg le kellett tenni, mivel a képernyőjén három éve már egy lyuk is volt, ami természetesen a mindennapi munkavégzést kicsit azért nehezítette. Mindenesetre elmondható, hogy a telefont az utolsó leheletéig használták. Makacs ember lévén, a tesztelő sokáig ragaszkodott az ismerős platformokhoz, még akkor is, amikor a szoftver állandó összeomlása és az akkumulátorproblémák már erősen gyötörték.

Az új telefon beszerzésénél a döntés végül egy iPhone SE-re (2022-es változatra) esett úgy, hogy a tesztelőnek előtte soha volt Apple-eszköze. A legeslegelső tapasztalat szerint: a csoportos csevegések jobbak lettek. Újabb döntés is született, mégpedig az Android-rendszer végleges elhagyása, az alábbiakban pedig a merőben szubjektív okok felsorolása következik:

1. Felhasználói tapasztalat

Az iPhone-váltás előtt alanyunk úgy gondolta, hogy a kínált intuitív felhasználói élmény túlzó ígéreteket fogalmaz meg. Az iPhone első aktiválásakor és használatakor a kézi beállítás opciót használta, és körülbelül 20 perc alatt végrehajtotta a lépésenkénti utasításokat. Az első hét végére már úgy érezte magát, mint egy iPhone varázsló. A widgetek lenyűgözően néztek ki, a kezdőképernyők könnyen szerkeszthetők voltak, és a rendszerbeállítások megtalálása is gyerekjátéknak bizonyult.

10 hónap elteltével, továbbra is heti tapasztalat az iPhone új funkcióinak felfedezése, melyeket a tesztelő szórakoztató és hasznos kiegészítésként értékel a szokásaihoz kapcsolódóan. Az iPhone-t különösen saját, intuitív módon működő szükségleteinek kielégítésében érezte fejlettebbnek a korábbi Androidos telefonnál.

A ritkán megjelenő értesítések is hasznosnak bizonyultak, amelyek emlékeztetnek arra, hogy bizonyos alkalmazásoknak különböző hozzáférést engedélyezett a képeihez és fájljaihoz. Korábbi könyvtárosként és információs szakemberként az adatvédelem a renegát Androidosnak állandó aggodalomra adott okot, amelynek kezelésében az új telefon szintén a segítségére volt.

2. Képmegosztás és Airdrop

A korábbi androidos vitákat a WhatsApp használatáról a fotók és videók megosztásához – amire a baráti kör nem volt hajlandó, és állandóan azzal cikizte a jobb sorsra érdemes androidost, hogy CCTV-felvételeket küldözget nekik 1996-ból – felváltotta az Airdroppal folyatott egyszerűen kezelhető közösségi élet.

A technológiai fejlődés gyors tempója miatt a médiamegosztás fájdalmai közül néhány hamarosan történelemmé válhat, a de a csoportos csevegésben az Android-felhasználók még ma is csak gyönyörű de szemcsés fotókat képesek küldeni, amitől az Apple felhasználói már megszabadultak. iPhone-nal a fényképek és videók megosztása egyszerűbb, lehetővé teszi egyetlen fényképalbum megosztását a csoporttal, és egyszerűen megtekinthetők a heti frissítések, két koppintással a megosztott fotóalbumokon.

3. Szoftverözön avagy a bloatware

A felugró ablak vagy operációs rendszerből érkező értesítés kifejezetten ritka az iPhone-okon, Siri is viszonylag ritkán veszi át kéretlenül az uralmat a teljes képernyő felett, ha nem mi kérjük. A Galaxy S10 esetében a Bixby oldalsó gombja naponta legalább négyszer benyomódott a tesztelő kezében vagy zsebében, egészen addig, amíg fel nem bosszantotta annyira, hogy megkeresse, hogyan is lehet ezt letiltani. Az Android-rendszerekre előre telepített bloatware és kéretlenül megjelenő alkalmazások rajongói kevesen vannak, és tesztelőnk sem tartozott közéjük.

Szerinte az egyik első lépés egy új eszköz aktiválásakor, hogy végig kell menni az alkalmazásokon és beállításokon, és érdemes kikapcsolni, eltávolítani az életstílusunkhoz szükségtelen, felesleges alkalmazásokat. Az iPhone esetében ez összesen körülbelül 15 percet vett el az életéből, az előre telepített szoftverek eltávolításával a telefon aktiválása után, ellentétben az előző Androiddal, ami zsúfolásig tele volt a Samsungtól és harmadik felektől származó és alkalmazásokkal és beállításokkal.

4. Akkumulátor-élettartam

A töltési idők és az akksi hosszú élettartama is az iPhone SE-felé billenti a mérleget, noha a realitás kedvéért hozzá kell tenni, hogy a 2 készülék között minimum 3 évnyi fejlődési különbség van, ami informatikai technológiáról lévén szó, nagyjából 10 normál évnek felel meg. Ennek megfelelően összehasonlíthatatlan a legtöbb paraméter, de legalábbis nem lehet fair módon elvégezni az összevetést, ha nem egy szintén 2022-es Androidos készüléket veszünk alapul. De ez a cikk egy tökéletesen szubjektív tesztről szól, így ezt talán bocsánatos bűn.

5. A kamera és a képernyőkép egyszerűsége

Tesztelőnk igazi pisztolyhős, ha a telefonnal készített fényképekről van szó, aki gyakran rántja elő a készülékét amolyan impulzus alapon. Ilyenkor minél menőbb képeket igyekszik készíteni, megpróbálva vizuálisan érdekes képkockákat rögzíteni – de véletlenül sem szeretne elmerülni a beállításokban. Ezek a felvételek természetesen főképp a közösségi-média felületeire készülnek. Elmondható, hogy az Android és az iPhone platformok oda-vissza adogatják egymásnak a legnagyszerűbb fényképezőgépek kupáját, a folyamatosan zajló, késhegyre menő versenyben, folyamatos frissítések révén. Minden modellnek vannak előnyei és hátrányai, és már a generatív mesterséges intelligencia is megjelent a legújabb készülékekben. A legújabb Google Pixel 8 sorozat és a Samsung S24 sorozatú telefonok például tele vannak a legújabb mesterséges intelligencia funkciókkal, amelyek továbbfejlesztik kameráik képességeit.

Az iPhone kamerája egyszerűséget kínál az olyan alapfelhasználóknak, mint tesztelőnk, miközben a profi felhasználóknak továbbra is rendelkezésre állnak az extra lehetőségek. Így az SE leggyakrabban használt funkciói az élő fotók, a portré mód és a gyors képarány-változtatás lettek a Pocket-lint munkatársa kezében.

A teszteken gyakran elhanyagolt, de igen fontos és sokat használt funkciót jelentenek a képernyőképek is. Tesztelőnk például termékismertetőkhöz, alkalmazás utasításokhoz használta, és néha azért is, hogy a barátait csoportos csevegésben megviccelhesse egy Facebook-bejegyzéssel 2009-ből. Az iPhone SE gyors szerkesztési lehetőségei itt jöttek (képernyő)képbe, a képernyőkép kivágásához, megosztásához, majd törléséhez. Ezzel azt is megelőzte, hogy a képtára túlságosan hamar megteljen.

6. Csoportos csevegés testreszabása

Kiemelt – megint csak erősen szubjektív, de talán nem ritka – előnyként jelentek meg a csoportos csevegés iOS funkciói. Az chatek elnevezhetősége, az emojik világa, az adható digitális reakciók sokfélesége azonnal megvette a néhai Android-huszárt.

Az Android-eszközről azért elmondta azt is, hogy megbízható volt, amikor a csoportos csevegésekben vagy üzenetekben megosztott korábbi fényképeket keresett, de ezt a funkciót az iPhone is tudja. A megosztott hivatkozások nyomon követése ugyanakkor az iOS fejlesztése.

Végül – és utolsó sorban – a tesztelő beszámolt arról a tetemes nagyságú csoportnyomásról is, amit a baráti körének köszönhetően élt át egyetlen androidosként a társaságban. „Belefáradtam abba, hogy én legyek a lúzer”,  summázta. „Valahányszor a kombinált iPhone és Android csoportos csevegés  emoji reakciókat használtuk, én csak kaptam egy szöveget az emoji helyett, teljesen kiírva. Előfordul, hogy haladni kell a korral.”

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: rejoy.hu