Van Netflixe? Sokkal jobb hangja lesz a sorozatoknak

A Netflix bejelentette, hogy az Apple térbeli hangját (Spatial Audio) kapja meg néhány műsora. Ez persze még csak a kezdet, úgyhogy hamarosan igazi moziélményben lehet részük a Netflix-rajongóknak.

Fokozhatja a mozizás élményében való elmerülést, ha mintegy 360 fokban veszi körül a hang a nézőt – és valami ilyesmit kínál az Apple Spatial Audio technológia. A Netflix a napokban bejelentette, hogy egyes műsoraihoz bevezeti a Spatial Audio támogatást. Ebben a Sennheiserrel működik együtt, és például a The Adam Project és a Stranger Things 4 már támogatják is ezt a hanghatást.

A Netflix szerint a Spatial Audio technológia „segíti a magával ragadó hang moziélményét bármilyen sztereóba átültetni, így az alkotók mindent megtesznek azért, hogy a nézőt bevigyék a történetbe, függetlenül attól, hogy milyen eszközzel nézi a Netflixet”. A funkciót jelenleg támogató műsorok megtalálásához csak be kell írni a „spatial audio” kifejezést a keresősávba, bármilyen előfizetési szinten. Ez a funkció csatlakozik a 4K, HDR, Dolby Atmos és Netflix Calibrated Mode-hoz.

A Spatial Audio ismert kifejezés az Apple-felhasználók számára, miután a cég tavaly bevezette e funkció támogatását az Apple Musicnál, miközben az Apple TV+-hoz is hozzáadta. A 9to5Mac összefoglalta a kompatibilis eszközök listáját, felhívva a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy a térbeli hangzást Apple-eszközökön megtapasztalhassuk, a streamelési minőséget High vagy Auto értékre kell állítani.

Kompatibilis Apple-eszközök: iPhone 7 és újabb, iOS 15.1 vagy újabb verzióval, 3. generációs iPad Air és újabb modellek, iPadOS 15.1 vagy újabb verzióval, 5. generációs iPad mini és újabbak iPadOS 15.1 vagy újabb verzióval, 3. generációs iPad Pro és újabb modellek, iPadOS 15.1 vagy újabb verzióval, Apple TV 4K és újabbak, tvOS 15 vagy újabb verzióval. Kompatibilis Apple fejhallgató: 3. generációs AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, Beats Fit Pro.

Az egyéb eszközöknél picit bonyolultabb a helyzet. Ahhoz, hogy megtudja, a tartalomhoz térbeli hang kapcsolódik-e, meg kell győződni arról, hogy nincs 5.1 vagy Dolby Atmos logó a címnél. Ha van ilyen embléma, az azt jelenti, hogy az eszköz a térhatású hangsávot fogja lejátszani, a térbeli hang viszont nem lesz engedélyezve. A legtöbb televízió automatikusan a térhatású hangsávot játssza le, és nincs lehetőség kézi váltásra, így nem a Netflix térbeli hangját halljuk, hanem be kell érni a tévé belső hangfeldolgozásával.

forrás: hvg.hu