Újratervezték a MacBook Airt, minden eddiginél ütősebb az Apple legnépszerűbb laptopja

Nemcsak házon belül, hanem a piacon is a MacBook Air a legnépszerűbb notebooktípus – állítja az Apple, amely hétfő este bejelentette: a minden konkurenst kenterbe verő saját chipje, az új M2 elsőként az új MacBook Airben lesz elérhető.

Akármilyen népszerű is az Apple MacBook Airje, az Asus ZenBook-sorozatának tagjai már évek óta rávernek a képernyő körüli keret vékonyságával. Ezen a téren faragott most le hátrányából az Apple, így a kezdetek óta 13,3 hüvelykes képátlóval szállított Air idei modellje már egy 13,6 hüvelykes (2560×1664 pixel felbontású) kijelzővel érkezik – anélkül, hogy emiatt nagyobb lenne a készüléktest.

A megújult, kissé négyzetesebb külsőt kapott, mindössze 11,3 mm vékony gép lelke egy nyolcmagos M2 chip, amely akár 10 magos grafikusvezérlővel és 24 GB RAM memóriával is társítható, de az alapmodell azért persze szerényebb specifikációval rendelkezik: 8 GPU-magot és 8 GB RAM-ot kínál. Az Apple M2 chip sajátja az alacsony fogyasztás. Az új MacBook Airnél ez akár 18 órányi üzemidőben ölt majd testet. Mivel az Apple azon kevés gyártók közé tartozik, melyek nemhogy nem lódítanak az üzemidőről, hanem rendszerint alul is becsülik azt, így nincs okunk kételkedni abban: egy töltéssel 16-18 órányi normál használat benne van a pakliban.

Az új MacBook Airt júliustól két alapkonfigurációban árulja majd az Apple. Az alapmodell 8 grafikai maggal, 8 GB RAM memóriával és 256 GB tárhellyel van szerelve, és 600 ezer forintot kér el érte a vállalat. (Ez százezerrel több, mint amennyiért két éve az M1-es modell piacra került.) Aki 10 magos GPU-t és 512 GB-os SSD-t szeretne, annak 750 ezer forintot kell majd kifizetnie.

forrás: hvg.hu