Szétszedték az új, olcsó iPhone-t, hogy megnézzék, mi van benne

Talán még a szokott éves frissített modelleknél is jobban várták a felhasználók az elérhető áru iPhone SE immár harmadik iterációját. Március elején be is mutatták az új modellt, és most már azt is tudni, hogy mit pakolt bele az áráért az Apple.

Első ránézésre nem sokban különbözik az idei „jóárasított” iPhone SE a 2020-as elődtől. Persze azt tudjuk róla, hogy A15 Bionic chip dolgozik benne (amely a legújabb iPhone 13-ast is hajtja), és 5G-s kapcsolatra is alkalmassá tették. Ugyan 4 grammal könnyebb, mint a korábbi változat, viszont az ahhoz vásárolt tartozékok nagy többsége hozzá is passzol.

Ennyivel azért nem elégedtek mega PBK Reviews munkatársai, inkább darabjaira szedték az újdonságot, sőt még tételesen össze is hasonlították az elődjével. Egyértelműen kiderült, hogy bár a két modell sokban hasonlít egymásra, a belső összetevőikre ez már nem mondható el, így felesleges eltenni egy régebbi iPhone SE-t annak a reményében, hogy jó lesz majd alkatrész-pótlásnak.

SlashGear külön is megemlíti az új modell akkumulátorát, miután korábban kissé leszólta (pontosabban „épp hogy elegendőként” emlegette). Azt viszont elismerésre méltónak találta, hogy az Apple 2018 mAh-sra növelte az akkukapacitást az előző modell 1821 mAh-járól. A gyakorlatban ez azt jelenti (legalábbis az Apple szerint), hogy az új iPhone SE további két órányi videólejátszást és akár plusz 10 órányi hanglejátszást kínál teljes feltöltéssel 2020-as testvéréhez képest. Ami külön is érdekes: a két generáció akkuja közel azonos méretű. Azonban eltérő az akkumulátorcsatlakozójuk, azaz a 2022-es iPhone SE akkuja nem kompatibilis a 2020-as modellével.

Ugyanolyan maradt viszont a kijelző hardvere. Az iPhone SE (2022) továbbra is a 4,7”-es, 750 x 1334 pixel felbontású IPS LCD panelt használja, és még a csatlakozók is változatlanok. Ennek ellenére a kijelzők cseréje a két különböző generáció között nem ment jól, ami jelentős érintőképernyős beviteli problémákat okozott. Ezt azonban elsősorban az Apple szoftverkorlátozásai, nem pedig hardverkompatibilitási problémák okozzák.

Az iPhone SE (2022) másik érdekes változása az új Qualcomm Snapdragon X57 modem, amely úgy tűnik, hogy az Apple számára készült (ugyanis nem található az amerikai chipgyártó honlapján). Ez a hardver segíti az iPhone SE (2022) újonnan hozzáadott 5G képességeit (bár a támogatás a 6 GHz alatti sávokra korlátozódik) – ez a funkció a 2020-as modellből hiányzott. A videó vége felé a PBK Reviews a javíthatóságról is szólt, s miután meglehetősen bonyolult műveletnek találta ezt, 10-ből (legkönnyebb javítás) csupán 5,5 pontot kapott az idei iPhone SE.

forrás: hvg.hu