Szembeötlő és zavaró: elzöldül az Apple Watch azoknál, akik telepítették a legújabb frissítését

Elszíneződhet az Apple Watch órák kijelzője a watchOS 9.5-re történő frissítést követően, erre panaszkodik sok felhasználó.

Az Apple néhány nappal ezelőtt adott ki frissítéseket több eszközéhez is. Ezek fontos hibajavításokat hoztak például az iPhone és Mac eszközökhöz, valamint a watchOS is frissült a 9.5-ös verzióra.

A jelek szerint azonban ez utóbbi egy igen zavaró, és szembetűnő hibát is magával hozott: a Redditen és a Macrumors fórumain is sok felhasználó panaszkodik arra, hogy a frissítés óta szokatlan, zöldes árnyalat jelent meg az órájuk kijelzőjén a felhasználói felület egyes részein – írja a MacRumors.

Gyakorlatilag minden Watch-modell érintett, a régebbiek látszólag nagyobb számban. Egyedül az Ultra modellek jelenthetnek kivételt.

A felhasználói panaszok alapján a zöldes elszíneződés a jelkód-beíró képernyőn, a Vezérlőpult előhozásakor és az értesítési sáv lehúzásakor is megjelenik. Jelen sorok írója is tapasztalja a hibát időszakosan: van, hogy a Watch 7 az egyik pillanatban még fekete alapokon jeleníti meg a felületeket, majd néhány pillanattal később, például az értesítési sáv ismételt lehúzásakor már furcsa zöld árnyalatban úszik a kijelző. A hibát egy újraindítás sem oldja meg, de van, hogy több órán keresztül nem jelentkezik. Vannak ugyan olyan felhasználók, akik szerint szándékosság állhat az eset hátterében, ám ez több okból is valószínűtlen. Egyrészt, mert az egész rendkívül csúnya, és olyan, mint egy 10 évvel ezelőtti, belépő szintű okostelefon LCD-kijelzője.

Másrészt technológiai okokból is valószínűtlen a szándékosság. A Watch órák jelenleg OLED-kijelzőt használnak: ezeken a fekete színek azért szebbek, mert a sötét pixelek nem működnek, ebből fakadóan azok nem is fogyasztanak energiát. A zöld árnyalat azonban minden pixelt működésbe hoz, így a fogyasztás is jelentősen megugrana, ha ez így maradna. Ez pedig az üzemidő drasztikus romlásához vezetne.

Hasonló hiba ráadásul korábban az iPhone-ok esetében is volt, azt is javította az Apple egy szoftverfrissítéssel. Vélhetően ebben az esetben is ez fog történni.

forrás: hvg.hu