Súlyos hibákat javítottak az Apple most kiadott frissítései, a régebbi készülékekre is érkezett hibajavítás

Az iPhone, iPad, Mac és Watch eszközökre is kiadott frissítést szerdán az Apple, több régebbi termékéhez is. Új funkciók most nem érkeztek, de a hibajavítások miatt mégsem javallott kihagyni a telepítésüket.

Az informatikában gyakorlatilag bármi sebezhető, a közhiedelemmel ellentétben nem jelentenek kivételt ez alól az Apple termékei sem.

Szerdán ugyanis egy sor frissítés érkezett a gyártó különféle termékeihez, olyan régebbi modellekhez is, amelyek funkciófrissítést már nem kapnak egy ideje.

A kiadott szoftververziók – a még támogatott eszközök esetében az iOS/iPadOS 16.5.1, és a macOS 13.4.1, melyek fontos biztonsági javításokat hoztak rosszindulatú felek által már aktívan kihasznált sebezhetőségekhez – a telepítést tehát nem érdemes halogatni.

A két súlyos sérülékenység közül az egyik kernelszintű hiba (CVE-2023-32434 néven nyilvántartva), és ez lehetőséget biztosíthatott egy kártékony appnak arra, hogy tetszőleges kódokat futtasson a készüléken. A másik probléma a Safarit (és iOS/iPadOS-en minden böngészőt) hajtó WebKit-motort érintette (CVE-2023-32439). Az iOS-frissítés leírása szerint javítottak egy olyan hibát is, ami megakadályozta a töltést a Lightning-USB 3 kameraadapterrel. Az előbbi, kernelprobléma ráadásul a Watch okosórákat is érintette, így ahhoz is érkezett egy frissítés a watchOS 9.5.2 formájában.

Ami pedig a régebbi eszközöket illeti, megérkezett az iOS/iPadOS 15.7.7 is, mely szintén fontos, súlyos biztonsági problémákat foltoz be, tehát az iPhone 7 és régebbi eszközöknél is érdemes megnézni, érkezett-e frissítés.

forrás: hvg.hu