Sérült ez az Apple gép, hiányos is, mégis 200 millió forintot fizethetnek érte

Nem meglepő, hogy a már informatikai relikviának számító eszközök csillagászati áron kerülnek kikiáltásra, és általában sokkal többet fizet a végén a majdani vevő. Feltehetően így lesz ez az alábbi, Apple Computer A prototípussal is.

Árverésre bocsátottak egy Apple Computer A prototípust, amely egykor Steve Jobs tulajdona volt. A nyomtatott áramköri lapot még Steve Wozniak forrasztotta, majd Steve Jobs használta demonstrációs célra. Paul Terrellnek, a kaliforniai Mountain View-ban található The Byte Shop tulajdonosának mutatta be. A Byte Shop volt a világ egyik első személyi számítógép üzlete, és egyben az Apple-1 számítógép első kiskereskedője. Terrell „barkácsdarab” helyett 50 teljesen összeszerelt gépet rendelt, és ezeket darabonként 666,66 dollárért adta el.

A szóban forgó Apple Computer A-t a Terrell által 1976-ban készített, Polaroid fényképekkel párosították, amelyeken a prototípus használatban van. Ez egyébként a második számú gépként szerepel az Apple-1 nyilvántartásában, és „elveszettnek” számított, amíg az Apple-1 szakértője, Corey Cohen nem hitelesítette. (A számítógéphez Cohen közjegyző által hitelesített 13 oldalas jelentését is mellékelik.)

Az RR Auctions leírása szerint az áramköri lap sérült a felső részén, egy kis darab hiányzik is belőle, azonban Terrell fényképeinek köszönhetően jól elképzelhető. Az „Apple Computer A” prototípus egyik megkülönböztető jellemzője az volt, hogy három narancssárga Sprague Atom kondenzátort használt, nem pedig az ismert „Big Blue” kondenzátorokat, amelyeket a sorozatgyártású Apple Computer 1-ben használtak. A prototípus és a sorozatgyártású Apple-1 közötti különbségek közé tartozik még a tábla bal oldalán található szöveg (a prototípuson ez olvasható: „Apple Computer A, © 76”, a sorozatgyártási modellre pedig az „Apple Computer 1, Palo Alto, Ca. ., Copyright 1976″ felirat került).
A prototípus ritkasága miatt, illetve amiatt, hogy tökéletesen megtestesíti Jobs, Wozniak és a Szilícium-völgy szimbiózisát, az RR Auctions arra számít, hogy a sérülés ellenére magas, akár 500 ezer dollár feletti árat – nagyjából 200 millió forintot – fizetnek majd érte az aukción.
forrás: hvg.hu