Olyan gyorsak már az iPhone-ok, hogy az Apple chipgyártója inkább az akkumulátorra figyelne

Elkezdődött az új áramkörök sorozatgyártása a jövő évi iPhone-okhoz (is), és a chipeket gyártó TSMC ezúttal inkább az akkumulátoros üzemidő növekedésére koncentrál. Persze hogy mi valósul meg ebből, az az Apple-n is múlik.

Már többféle felmérés is bizonyította, hogy a felhasználók inkább az akkumulátoros üzemidő javítására szavaznának, mint arra, hogy még gyorsabb legyen a telefonjuk. Ez persze érthető, mert a teljesítménynövekedést a mai csúcskészülékek esetében legfeljebb a benchmarkok veszik észre, a napi felhasználók kevésbé, szemben a hosszabb üzemidővel

A legújabb értesülések szerint a – várhatóan – szeptemberben érkező iPhone-oknál ez éppen így lesz, legalábbis erre utal, hogy az új A17 Bionic chipeknél (amelyeket 3 nm-es eljárással készít majd a TSMC) fontosabb lesz az energiahatékonyság, mint a teljesítmény.

A TSMC a napokban kezdte el a 3 nm-es technológián alapuló chipek tömeggyártását. Ezek az áramörök jóval kevesebb energiát fogyasztanak majd azonos sebesség mellett, persze azért lesz némi sebességnövekedés is. Az új technológia – állítja a TSMC – akár 70 százalékos logikai sűrűségnövekedést (sokkal több tranzisztort), 15 százalékos sebességnövekedést és 30 százalékkal jobb energiahatékonyságot kínál az 5 nm-es technológiához képest. (A 4 nm-es technológiát – amit az idei iPhone-okban használtak – egyfajta átmenetnek tekinti a TSMC.) Az persze az Apple-n múlik majd, hogy hogyan konfigurálja az A17 Bionicot.

Az Apple régóta előnyben van az androidos telefongyártókkal szemben a chipek teljesítményét illetően, azonban a Qualcomm új prémium chipje, a Snapdragon 8 Gen 2 már feladta a leckét, ugyanis gyorsabb grafikus teljesítményt kínál, mint az A16 Bionic, és a CPU teljesítménye sem marad el tőle. A teljesítmény azonban az energiahatékonyság rovására nőtt, így logikusnak tűnhet, ha az Apple – válaszul – nem hajszolná a sebességet.

Elég valószínűnek tűnik, hogy az A17 Bionic chipet az iPhone 15 Pro és Ultra modell kaphatja majd meg, míg az iPhone 15-öt és 15 Plust a 4 nm-es A16 chip táplálja majd. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy ez a fajta taktika már idén sem jött be annyira, ugyanis az erősebb chippel érkező Pro modelleket elkapkodják, az iPhone 14 és 14 Plus viszont nem annyira kelendő. Ez viszont azt is eredményezheti, hogy a jövő évi „alap” modellek olcsóbbak lehetnek a vártnál.

forrás: hvg.hu