Mennyibe kerül magának a Samsungnak a jelenlegi legjobb telefonja? Szétkapták Galaxy Z Fold4-et

Az okostelefon-gyártók természetesen nem jótékonysági intézmények, szeretnének nyereséget termelni készülékeikkel. Azt mindenki tudja, hogy az Apple szépen keres az iPhone-okon, de mi a helyzet nagy riválisával a Samsunggal? Két japán cég összeállt, hogy kiderítse, mennyibe is kerül valójában a dél-koreai gyártó egyik jelenlegi csúcskészüléke, az összehajtható Galaxy Z Fold4.

A Galaxy Z Fold4 jelenleg az egyik legdrágább okostelefon a piacon. Az alapkonfiguráció árcéduláján 1800 dollár – itthon 780 ezer forint – szerepel. De vajon mennyibe kerül a telefon a Samsungnak?

Erre a kérdésre kereste a választ a Nikkei Asia és a tokiói lebontási (készülék-szétszerelési) specialista Fomalhaut Techno Solution, és egy közös projektben szedték darabjaira az – általunk kevésbé szeletelős formában tesztelt – Galaxy Z Fold4-et, hogy megtudják, milyen hardvereket pakoltak az eszközbe, és ezeknek mennyi az összköltsége.

Kiderült, hogy a Galaxy Z Fold4 hardverei körülbelül 670 dollárba kerülnek a Samsungnak, azaz az alkatrészekre fordított pénz a készülék végső árának kevesebb, mint 40 százalékát (37–38 százalékát) teszi ki. Az is világossá vált, hogy a telefon szinte valamennyi kulcsfontosságú alkatrészét hazai, azaz dél-koreai cégek szállítják. Ez jól jön a Samsungnak: míg az Apple és más gyártók többfelé osztják szét ellátási láncaikat a geopolitikai kockázatok minimalizálása érdekében, addig a Samsungnak az erős hazai beszerzés stabil alkatrész-ellátást és alacsonyabb költségeket jelent.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy egy-egy telefon (és más eszközök) esetében nem csak hardverköltségi vannak a gyártónak, figyelembe kell venni az egyéb kiadásait is, például a szoftverfejlesztésre, marketingre, a logisztikára vagy a kutatás-fejlesztésre fordított pénzeket is.

Hasonló vizsgálat készült már az Apple csúcskészülékéről, az iPhone 14 Pro Maxről is. Annál a modellnél a hardverköltség az eladási ár 46 százaléka. A Samsung legfejlettebb összehajtható készüléke tehát jövedelmezőbb lehet, mint a csúcskategóriás iPhone.

forrás:hvg.hu