Már 9 milliárd forintnyi büntetést fizetett az Apple Hollandiában, és még közel sincs vége

Újabb hét, és így újabb ötmillió eurós (nagyjából 1,8 milliárd forintos) büntetést kell fizetnie Hollandiában az Apple-nek, miután továbbra sem tudott egyezségre jutni az ottani piacfelügyeleti hatósággal a randiappok fizetési rendszerét illetően.

Egy bírósági ítélet után, még januárban fenyegette meg az ACM, a holland fogyasztói és piacfelügyeleti hatóság az Apple-t, hogy komoly büntetés elé néz, amennyiben nem változtat az alkalmazásboltjába kerülő társkereső alkalmazások fizetési rendszerén.

A fenyegetést be is váltották, és így már ötödik hete kell 5 millió eurót fizetnie az Apple-nek, azaz az összesített büntetés elérte a 25 millió eurót. Amúgy nem fog így menni a végtelenségig, van egy felső határ is: 50 millió euró – lehet, hogy erre játszik az Apple? Egyébként akkor is megáll a büntetési tételek halmozódása, ha az Apple teljesíti az előírt feltételeket.

Az ACM mindenesetre azt állítja, hogy az Apple nem volt hajlandó semmilyen komoly javaslatot előterjeszteni. A TechCrunchcsal is megosztott nyilatkozatuk szerint egyértelműen elmagyarázták az Apple-nek, hogyan tudnak megfelelni az ACM követelményeinek. Egyelőre azonban nem voltak hajlandók komoly javaslatokat előterjeszteni. Sajnálatosnak tartják az Apple hozzáállását, különösen amióta az ACM követelményeit a bíróság december 24-én helybenhagyta. Az Apple úgynevezett „megoldásai” továbbra is túl sok akadályt támasztanak a saját fizetési rendszerüket használni kívánó társkereső alkalmazások szolgáltatói számára.

Az ACM szerint az Apple egy erőfölénnyel rendelkező vállalat. Ez pluszfelelősséggel jár a vásárlókkal és tágabb értelemben a társadalommal szemben. Az Apple-nek észszerű feltételeket kell meghatároznia szolgáltatásai használatához. Ebben az összefüggésben nem élhet vissza erőfölényével – írják a nyilatkozatban.

Az Apple eközben arra hivatkozik, hogy eleget tesz az ACM döntésének, és a vásárlások után fizetendő 30 százalékos jutalékot lecsökkentette 27 százalékra, viszont megköveteli a fejlesztőktől, hogy külön alkalmazás-binárisfájlokat tartsanak fenn, és hogy a jutalékok nyomon követése érdekében alternatív módon nyújtsanak be havi nyilvántartást az Apple számára az eladásokról.

forrás: hvg.hu