Levelet kapott az Apple – az EU küldte, és azt üzeni: csak semmi trükközés

Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos arra figyelmeztette az óriásvállalatot, hogy ne is próbálja a saját módszereivel korlátozni az iPhone-okban más gyártók USB-C töltőinek használatát.

Ég veled Lightning-csatlakozó, legalábbis 2024-től. Az Apple nevéhez fűződő, még 2012 őszén debütált csatlakozó figyelemre méltó újdonságnak számított, hiszen nem kellett már arra figyelni, hogy melyik feléhez dugjuk be a kábelt. Másfelől megmaradt igen speciálisnak, ugyanis csakis iPhone-ok használják. Időközben megjelent és elterjedt az USB-C szabvány is, olyannyira, hogy egyes eszközeinél még az Apple is áttért rá.

Azután tavaly ősszel az EU elfogadott egy jogszabályt, amely előírja, hogy a vezetékes töltéssel rendelkező eszközöket, beleértve az iPhone-okat, USB-C porttal kell felszerelni, hogy értékesíthetők legyenek a régióban. A törvény betartásának határideje 2024 december, azonban a hírek szerint az Apple már ebben az évben, az iPhone 15 modelleknél áttér az USB-C-re. Hogy akkor mégis mi a gond?

Az a néhány hónapos hír, amely szerint az említett telefonmodelleken a csatolófelület valóban USB-C lesz, azonban a készülékek csak korlátozásokkal fogják támogatni az új szabványt. Az iPhone 15 modellek USB-C portjába ugyanis egy hitelesítő chip kerülne, amely megerősítené a csatlakoztatott USB-C kábel hitelességét. Ez a chip biztosítja, hogy az MFi (Made for iPhone) tanúsítvánnyal rendelkező töltők optimalizálják a gyorstöltési teljesítményt, viszont egyúttal korlátozná is a nem hitelesített, azaz nem az Apple-től származó USB-C kábelek funkcionalitását.

Úgy tűnik, az EU-hoz is eljutottak ezek az értesülések, és Thierry Breton európai biztos levélben figyelmeztette az Apple-t, hogy az ilyen intézkedések nem megengedettek, és megakadályozzák az iPhone-ok értékesítését az EU-ban, amikor a törvény életbe lép. Az EU az idei év harmadik negyedévéig útmutatót kíván kiadni a jogszabály „egységes értelmezésének” biztosítására.

Azt azért az Gizmochina is megjegyzi, hogy az, hogy az Apple tényleg ezen töri a fejét, ezen a ponton csupán meg nem erősített pletyka. Ettől függetlenül aggodalmakat vet fel a fogyasztókban a harmadik féltől származó tartozékok lehetséges korlátozásai és a fogyasztói választásra gyakorolt hatása miatt.

Az EU Apple-nek szóló figyelmeztetése mindenesetre emlékeztet arra, hogy a vállalatoknak be kell tartaniuk az irányító testületek által meghatározott jogszabályokat és előírásokat. Kiemeli továbbá a nyitott és versenyképes piac előmozdításának fontosságát a fogyasztók számára, beleértve a harmadik féltől származó tartozékok megfelelő működését az eszközökkel.

forrás: hvg.hu