Látványos változásra készülhetnek az iPhone-osok mobiljuk kezdőképernyőjén

Nyári fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n mutatja majd be az Apple az iOS 16-ot. Sok érdekességgel érkezik majd az új főverzió, s ha igazak az értesülések, megváltozhat, interaktívabbá válhat telefonunk kezdőképernyője.

A következő nagy szoftverfrissítés az iOS világban a 16-os verziószámú változat lesz, amelyet először nyári fejlesztői konferenciáján mutat majd be az Apple, és az operációs rendszer néhány hónap múlva válik majd letölthetővé. Főverzió-váltásról lesz szó, így számos újdonság kerül majd bele, azonban arra is készülni kell, hogy a rendszer ezúttal már kevésbé lesz kegyes a régebbi modellekkel.

A legújabb, de egyelőre még nem megerősített értesülések szerint látványosan megváltozhat az iPhone kijelzője, az interaktív widgetek megjelenésével. A háttérben az InfoShack nevű funkció áll (az elnevezés egyelőre csak házon belüli kódnév), lényegében egy új widget-modell, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kapcsolatba lépjen vele, közvetlenül vezérelhesse a mögötte rejlő alkalmazást.

Valami hasonlóval foglalkozott annak idején a Microsoft is a Windows 10 Mobile-ben. A mobil platform élő csempéi lényegében dinamikus widgetek voltak a kezdőképernyőn. És bár információkat és fissített tartalmakat tudtak megjeleníteni, nem voltak interaktívak.

De térjünk vissza az iOS 16 interaktív widgetjeire. A kiszivárogtatás szerint elképzelhető például egy zenei widget, amellyel lejátszathatók és szüneteltethetők a dalok, vagy át is ugorhatók. Az óra widgettel pedig elindíthatnánk és megállíthatnánk a stoppert. Nagy a valószínűsége annak, hogy az Apple a Vezérlőpult elemeit is hozzá fogja adni az InfoShackhoz, azaz a kezdőképernyőn lennének elhelyezve olyan funkciók, mint a zseblámpa, a hang- vagy fényerő-szabályozó. Az Apple elképzelése szerint ezzel időt lehetne megtakarítani a különböző funkciók elindításakor. Arról is hallani, hogy az Apple mérnökei kétféle InfoShack verzión is dolgoznak.

forrás: hvg.hu