Kiszivárogtak a pontszámok: váratlanul nagyot ugorhat idén az iPhone-ok teljesítménye

Komoly teljesítménynövekedésre számíthatunk az idei iPhone 15 Pro telefonokon a tavalyi Pro modellekhez képest, ha igaznak bizonyulnak a most kiszivárogtatott benchmark pontszámok az új eszközöket hajtó A17 Bionic lapkakészletről.

Az Apple már régóta nem bízza másra az okostelefonjaihoz és táblagépeihez használt chipkészletek gyártását. Jól is teszi ezt, a Bionic lapkák elismertek a technológiai szektorban. A legújabb közülük a 3 nm-es eljárással készülő A17 Bionic, amely várhatóan az idei csúcsmodelleket, az iPhone 15 Prót és az iPhone 15 Pro Maxet hajtja majd. Az Apple-nél először alkalmazott csomóponti eljárás lehetővé teszi, hogy a lapka takarékosabban bánjon az energiával, viszont a teljesítménye jobb legyen a korábbiaknál.

Hogy ez az általánosságokon túl mit is jelent, arról most kiszivárogtatott Geekbench pontszámokból következtethetünk. Az ismert teches youtuber, Max Tech vette észre egy kiszivárogtatást, amelyik a legújabb Geekbench 6 benchmarking platformon vizsgálta az A17 Bionic egy prototípusát. A lapka 3986 pontot ért el az egymagos, és 8841 pontot a többmagos tesztben. Lenyűgöző értékek ezek, a chipkészlet szinte már egy MacBook teljesítményével vetekszik (M1-es MacBook Air: 8258 pont).

Összehasonlításképpen: az A16 Bionic által hajtott iPhone 14 Pro 2504, illetve 6314 pontot ért el a két említett teszten. Ez azt jelentené, hogy az A17 Bionic közel 60 százalékos teljesítménynövekedést kínál egymagos és 40 százalékost többmagos esetben, azaz óriási lehet a teljesítményugrás. De még szembetűnőbb az eltérés, ha a szóban forgó prototípust az androidos világ jelenlegi legerősebb chipjével, a Snapdragon 8 Gen 2-vel hasonlítják össze (amit a youtuber meg is tett), a vonatkozó két szám ott 1965, illetve 4897.

A nagy különbségeknek Max Tech is utánajárt, és kiderült, hogy rendesen meghajtották a prototípust, amely túlzott hőtermeléssel reagált, így biztos, hogy vissza kell majd venni a teljesítményből. A youtuber nagyjából 3500 és 8000 pontot tart reális értéknek, ami még így is remek teljesítmény, ilyen magas egymagos pontszámot például még sosem mértek.

Időközben egy másik techimádó is kiposztolta a lapka állítólagos benchmark pontjait (ugyancsak a Geekbench 6-tal). Ez valamivel már hihetőbb, 3019 és 7860 a két szóban forgó érték; ezek körülbelül 20 százalékos ugrást jeleznek az A17 Bionic teljesítményében.

Mérget egyelőre egyikre se vegyünk, hivatalos forrásból ugyanis még nem erősítették meg a számokat. Ettől függetlenül abban biztosak lehetünk, hogy az iPhone 15 Prók erősebbek és energiatakarékosabbak lesznek az idei modelleknél, épp csak a „mennyivel” marad kérdéses.

forrás: hvg.hu