Két AirTaget rejtett el a rollerében a kiberbiztonsági cég vezetője, meglett az ellopott járműve

Dan Guidónak a New York-i rendőrök segítettek visszaszerezni az ellopott elektromos rollerét, elsőre azonban vonakodtak ettől.

Az Apple apró kütyüje, az AirTag eredetileg azt hivatott szolgálni, hogy a felhasználók megtalálják vele elveszett táskájukat, lakáskulcsukat. A tulajdonosok azonban hamar rájöttek arra, hogy másféle lehetőségeket is kínál a szerkezet: könnyen a nyomára lehet akadni egy ellopott kerékpárnak.

Hasonló felhasználási módot talált nemrég az AirTagnek Dan Guido is, aki az ellopott rollerét szerezte vissza a tolvajoktól. A Trail of Bits nevű kiberbiztonsági cég vezetője a Twitteren számolt be a történetéről.

A férfi rollerét New Yorkban lopták el, ám a bejegyzése szerint felkészült erre az eshetőségre: nem egy, hanem két AirTaget rejtett el a járművén. Az egyiket a kerékhez tette, méghozzá csalinak: arra számított, hogy ha azt megtalálják a tolvajok, leszerelik és eldobják, így pedig nem fognak másikat keresni. Csakhogy volt rajta egy másik is, amit a roller vázánál rejtett el, így azt nem vette észre az elkövető.

Guido a rendőrök segítségét kérte, hogy vissza tudja szerezni a rollerét, ám elmondása szerint elsőre nem akartak neki segíteni, mert nem ismerték a technológiát – azt gyanították, ő akar ellopni valamit. Végül azonban meggyőzte őket, így a jármű visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

forrás: hvg.hu