Hidrogél képernyővédő fólia – miért annyira jó?

Egy okostelefon vásárlása után a legelső teendők között szerepel az üvegfólia felhelyezése a készülék kijelzőjének védelme érdekében. Sokaknak azonban kétségei vannak afelől mi védi jobban a képernyőt és magát a mobileszközt. Az üvegfóliák mellett egyre nagyobb népszerűséget élveznek a jövő technológiájaként emlegetett a hidrogél UV képernyővédő fóliák. Lássuk, milyen előnyei vannak!

Mi is az a hidrogél fólia?

A hidrogél fólia egy olyan háromdimenziós hálózat, amely rugalmas kémiai láncokkal rendelkezik, és amelyet általában egy folyadék, a víz duzzaszt. Hidrogél képernyővédő fólia esetén rugalmas poliuretánból vagy nagy rugalmasságú polietilénből készült puha fóliára utalnak, amelyet okostelefonok rugalmas védőjeként használnak.

A vékonysága miatt szinte észrevehetetlen és teljesen átlátszó. Annak ellenére, hogy törékenyebbnek tűnik, mint az edzett üveg, nem az. Még jobban ellenáll, mint az üvegfólia, ezért jelenleg előnyben részesítik az ütések elleni védelem terén. Mindezek mellett véd a karcolásoktól, sőt felületes, kisebb sérülések esetén magától regenerálódik, így a kisebb karcolások teljesen eltűnnek 24-48 órán belül. Kis túlzással mondhatjuk, hogy önjavító, öngyógyuló fóliákról van szó, használatával ideális esetben mindig karcmentes lehet a telefon kijelzője.

Másik fontos jellemzője, hogy zsír és víztaszító, ezért az ujjlenyomatok sem maradnak meg rajta.

A hidrogél fólia rugalmas és teljes felületével tapad a kijelzőhöz, ráadásul a kritikus hajlított széleken is jól illeszkedik, megtapad, emellett kellemes tapintást és kiváló átlátszóságot biztosít magas fényáteresztő képességének köszönhetően.

 • Előnyök:
  • Képernyőkhöz tökéletesen illeszthető, amit az edzett üvegfólia a merevsége miatt nem tud.
  • Ha esetleg eltörik, nem vág, míg az üveg éles szilánkokat generálhat.
  • Sokkal jobban elnyeli az ütéseket a puha felületnek hála és visszanyerheti formáját (regenerálódhat).
  • Nem okoz hibát az ujjlenyomat-olvasóban: ultravékonyságának köszönhetően megkönnyíti az ujjlenyomatok leolvasását, és nem zavarja a biometrikus érzékelőket.
  • Sokoldalúbb, hiszen képernyővédőként és a mobil hátlapjaként is használható, hogy a hátlapot is védje az ütésektől, karcolásoktól.
  • Kisebb a buborékproblémák kockázata beszereléskor.
 • Hátrányok:
  • Bonyolultabb a felhelyezése, mint az üvegfóliáé, ezért ezt mindenképp szakértőkre bízza.
  • A hidrogél képernyővédő fólia jelenleg drágább, mint az üvegfólia, ugyanakkor nem megfizethetetlen, főleg, ha a telefonunk védelméről van szó.

Szeretnéd kipróbálni? Nálunk a hagyományos üvegfólia mellett már a hidrogél védőfóliát is kérheted okos eszközeidre, legyen szó okostelefonról vagy okosóráról!