Hidegzuhanyként érte a régebbi iPhone-osokat az Apple bejelentése

Hidegzuhanyként érte a felhasználókat a bejelentés, hogy a korábbi hírekkel ellentétben, a sok újdonságot hozó iOS 16 nem támogatja az iPhone 7-et és iPhone 7 Plust sem.

Korábban (az iOS 16 hivatalos bejelentése előtt) még úgy volt, hogy a készülő operációs rendszer nem fogja támogatni az A9/A9X vagy régebbi lapkát használó eszközöket, az iPhone 6s sorozatot és a régebbi iPhone modelleket és az elsőgenerációs iPhone SE-t. Éppen ezért volt – kellemetlenül – meglepő a bejelentés, amely szerint sem az iPhone 7, sem az iPhone 7 Plus nem használhatja az iOS 16-ot.

Pedig annyira azért még nem ósdik ezek a modellek: 2016 szeptemberében mutatta be őket az Apple. Az iPhone 7 Plus volt az első kétlencsés kamerával megjelenő iPhone, amely még a fizikai Home gombtól is megszabadult. Még ma is sokan használnak ilyen telefonokat, éppen ezért kísérte felháborodás az iOS 16 és ezem modellek inkompatibilitását. El is lepték a panaszos hangok a közösségi médiát, közülük idézett néhányat a MacRumors.

Magyarázat lehet persze – írja a MacRumors –, hogy az iPhone 7 és iPhone 7 Plus A10 Fusion chipje nem elég erős az iOS 16 futtatásához, azonban a hatodik és a hetedik generációs iPadbe is ez a chip került, mégis futtathatják az iPadOS 16-ot. Ráadásul az ötödik generációs iPad is futtathatja az új operációs rendszert, holott ebbe a modellbe az A9 chip került, amelynek a teljesítménye nem is olyan jó, mint az iPhone 7 A10 Fusion chipé.

Mondhatjuk persze, hogy az iOS 16 és az iPadOS 16 nem ugyanaz, és ez természetesen igaz, azonban egyezik a mögöttük lévő technológia, és sok ugyanolyan funkciót használnak. Egyébként néhány CPU- és ML-erős funkció leállításával az Apple (pontosabban az iOS 16) támogathatta volna az iPhone 7-eket. Így ezen telefonok tulajdonosai is profitálhatnának az iOS 16 teljesítménnyel és biztonsággal kapcsolatos fejlesztéseiből, illetve azokból az apró finomításokból, amelyek nem igényelnek intenzív CPU-munkát. Persze az is igaz, hogy az iOS 16 legújabb funkciói közül több is csak az A12 Bionic, illetve újabb rendszerrel felruházott iPhone készülékeken működik.

MacRumors még májusban írt arról, hogy a nagyobb memóriája miatt valószínűleg az iPhone 7 Plust támogatni fogja az iOS 16, míg az iPhone 7 kimarad. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges félreértések elkerülése érdekében az Apple megszüntette mindkét iPhone 7 modell támogatását, ahelyett, hogy az egyiket támogatná, a másikat pedig nem.

forrás: hvg.hu