Hamarabb merül le mostanság az iPhone-ja? Semmi pánik, mutatjuk az Apple tanácsát

Nem először (és valószínűleg nem is utoljára) fordul elő, hogy egy ajánlott rendszerfrissítés után a szokásosnál hamarabb merül le az iPhone. A legutóbbi iOS 16.5 után is megszaporodtak az ilyesfajta észrevételek. Érdemes felidézni az Apple egy évvel korábbi javaslatát, amelyet egy hasonló szituáció során tett.

Nemrégiben adta ki az Apple az iOS 16.5-ös szoftverfrissítést, ami különösen fontos volt, miután egy hackerek által már kihasznált sérülékenységet foltoztak be vele. Persze hogy sokan frissítettek, azonban – ahogy nem először egy update után – sokan panaszkodnak akkumulátorproblémákra e művelet után. Az egyik felhasználó egyenesen arról írt a Twitteren, hogy nemcsak az akku élettartama lett borzasztó az update után, hanem a töltési idő is drasztikusan lelassult, és töltés közben az akku is komolyan melegszik. Emellett az Apple közösségi fórumain is sorjáznak a hasonló panaszok.

Hogy mi ilyenkor a teendő? Érdemes felidézni az Apple egy valamivel több mint egyesztendős tanácsát. Tavaly márciusban az Apple ügyfélszolgálata közzétett egy tweetet, aminek az volt a lényege, hogy teljesen normális, ha a frissítés utáni 1-2 napban még nem működik úgy minden, mint korábban (az Apple egyébként 48 órát említ).

Mindennek az a magyarázata, hogy amikor az iOS egy új verzióját telepítik, akkor sok minden történik a háttérben Így például a fényképek újbóli beolvasása új algoritmusokkal, az adatok optimalizálása, sőt a telefon akkumulátorának újrakalibrálása is. Mindezek a műveletek fogyasztják az akkumulátort, és az akkumulátor élettartamának optimalizálására használt algoritmusok némelyikének több cikluson kell keresztülmennie, hogy visszatérjen eredeti állapotához.

Szóval ha ön is azok közé tartozik, akik egy-két napja frissítettek, és most nem elégedettek készülékük akkujával, akkor legyenek türelmesek pár napig, majd nézzék meg, javult-e az akkumulátor élettartama. Egyébként könnyen lehet, hogy ezúttal az Apple is tevékenyen hozzájárul a probléma megoldásához, ugyanis nemrégiben kiadta az iOS 16.6 első nyilvános bétaverzióját. Lehet, hogy ebben az akkuprobléma javítására is sor kerül, feltéve, hogy nem az említett „természetes jelenségről” van szó.

forrás: hvg.hu