Betiltotta az iPhone-ok használatát Oroszország az állami tisztviselőknek

Mostantól kezdve nem lehet munkahelyi dolgokra használni az Apple eszközeit az orosz állami intézményekben, ugyanakkor a magáncélú felhasználás továbbra is engedélyezett.

Június elején adta ki az orosz titkosszolgálat (FSZB) a jelentését, amiben azt állítja, az Egyesült Államok az iPhone-ok sebezhetőségét kihasználva az orosz diplomaták után kémkedik. A Financial Times most azt írja, az orosz hatóságok elkezdték megtiltani az állami tisztviselőknek, hogy a munkahelyi ügyeiket az Apple készülékén keresztül intézzék.

Az Engadget azt írja, a tiltás július 17-én 0 órakor lépett életbe. A beszámolók szerint a tiltás az Apple összes készülékére vonatkozik, ugyanakkor azokat magánemberként továbbra is használhatják az oroszok – feltéve, hogy nem nyitják meg rajta a munkahelyi levelezést.

Az Apple nem reagált a lépésre. Az FSZB a hónap elején kiadott jelentésében kiemelte, hogy a vállalat tudta nélkül használja kémkedésre az amerikai NSA az Apple-készülékeket. Az orosz titkosszolgálat ugyanakkor semmilyen bizonyítékot nem mutatott be, amivel alá tudná támasztani az állítását.

Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, az Apple letiltotta Oroszországban az Apple Pay használatát, később pedig a termékei értékesítését is leállította.

Március végén a Kreml a közelgő oroszországi választások miatt közölte: betiltja a tisztviselők iPhone-használatát.

forrás: hvg.hu