Az Apple szerint remek az iPhone 14 Pro kamerája, de mit mond a független tesztlabor?

Az Apple szívesen hangoztatja egyik legújabb csúcstelefonjának fotózási képességeit. Mondani persze bármit lehet, a független tesztlabor, a DxOMark viszont objektív méréseknek is alávetette az iPhone 14 Pro kameráját.

A DxOMark tesztjeinek elismertsége annyira nagy, hogy vannak olyan gyártók, akik – attól tartva, hogy eszközük nem végez az élen – inkább elkerülik a független tesztlabort (más kérdés, hogy a DxOMark azért ettől még le tudja tesztelni a készüléket). Úgy tűnik, az Apple-nek nem volt mitől félnie: legújabb csúcstelefonjának, az iPhone 14 Prónak a kamerarendszere kiemelkedő eredményeket ért el a DxOMark tesztjein.

146-os összesített pontszámával mindössze egyetlen ponttal marad le az aktuálisan legjobb Honor Magic4 Ultimate mögött, szelfikamerája viszont az élen végzett. Összességében – írja elemzésében a DxOMark – ez a legjobb iPhone, amelyet eddig teszteltek, és a legjobb telefonok közé tartozik a rangsorban. Rendkívül megbízható, minden körülmények között megismételhető kép- és videóeredményeket produkál, és különösen a portréfotózásban és videózásban remekel, köszönhetően a magas részletgazdagságnak és a nagyon szép bőrtónus-visszaadásnak, valamint a kiváló autofókuszkövetésnek a videókban.

A DxOMark külön is kiemelte az iPhone 14 Pro magas pontszámát az új „Friends & Family” (barátok és család) tesztben. Ezt a megmérettetést úgy tervezték, hogy reprezentálja a műszakilag jó fotók és videók készítését a leggyakoribb fogyasztói felhasználási esetekben (család, barátok, háziállatok). Kiszámítása az embereket és mozgó alanyokat magában foglaló fotó-, nagyítás- és videótesztek során rögzített adatokból történik, összesen több mint 60 laboratóriumi jelenetet, illetve valós jeleneteket modellezve. A tesztelő azt is megjegyezte, hogy az iPhone 14 Pro természetes megjelenésű bokeh-effektusa a portré módban már egy DSLR-éhez hasonlít.

A tesztelt készülék első helyen áll a videofelvételi teljesítményt illetően. Javult az átmenetek simasága, a stabilizálás is kiváló, a HDR felvétel nagy kontrasztot kínál, az autofókusz követés pedig megbízható és pontos. A Quad-Bayer képérzékelő remek képminőséget és teljesítményt kínál. A DxOMark külön is kiemelte az iPhone keresőjében látható előnézeti kép egyezését a végső feldolgozottal. Azért találtak némi negatívumot is: némi zajt és a részletek enyhe elvesztését beltéri fotók esetében.

Az iPhone 14 Pro szelfikamerás eredménye 145 pont volt, és ezzel az élre került, egy ponttal megelőzve a Huawei P50 Prót. Mindebben az újonnan hozzáadott automatikus élességállítási képesség és gyorsabb rekeszérték egyaránt szerepet játszott. A szelfivideó is nagyszerű volt, remek expozícióval, színekkel és stabilizálással, megérdemelten kapott 154-es csúcspontszámot. Tökéletes kamera persze nincs, és azért a DxOMark is észrevett néhány apró gyengeséget, például időnként a fényképeken és videókon látható zajokat, valamint a megváltozott és kevésbé pontos bőrtónusokat gyengébb megvilágítási körülmények között.

forrás: hvg.hu