Az Apple most tényleg ledobta a bombát: itt van négy új iPhone, ultrajónak ígért óra és egy fülhallgató is

Az Apple hosszú évek óta nem tud mellélőni: akár jelentősebb változtatást hajt végre telefonjain, akár csak minimálisan nyúl a korábbi modellekhez, az új iPhone-ok iránt mindig óriási az érdeklődés. Szerda este a vállalat bemutatta az iPhone 14-et, amelyből ezúttal is lesz átlagfelhasználóknak szánt alapkiadás és minden hájjal megkent Pro modell. Ráadásul mindegyik két méretben. Mellettük új órák, és egy fülhallgató is előkerült. Mutatjuk mindet.

Jegyezzük fel 2022-t mint az évet, amikor a nemzetközi sajtó napokon át cikkezett egy félmilliós telefon esetében arról, hogy új funkcióként az akkumulátor töltöttségi szintjének százalékos értéke belekerülhet a képernyő jobb felső sarkában lévő, elemet szimbolizáló ikon belsejébe. Gyorsan tegyük hozzá: szintén 2022 volt az év, amikor kíváncsi emberek tömegei kattintották le az erről szóló cikkeket, tehát valódi érdeklődés mutatkozott az elképesztő újítás iránt.

Erre nem mondják, hogy „innen szép nyerni”, mert innen igazából csak nyerni lehet: amikor ennyire alacsonyan vannak a várakozások, akkor bármilyen valamirevaló újítás nagyot szólhat. Mindannyiunk szerencséjére érdekesebb változásokat is hoz idén mobiljaira az Apple, derült ki az iPhone 14 családot leleplező, szerda este sugárzott online bemutatón.

Tim Cook vezérigazgató azzal nyitott, amit mostanság a legtöbb gyártó hangoztat: különböző készülékei zökkenőmentesen működnek együtt, egy nagy ökoszisztéma részeiként. Ennek jegyében órákat, fülhallgatót és telefonokat is bemutatott a vállalat.

Négy új iPhone, Mini helyett Plus

Az idei esemény egyik legfontosabb mozzanata az volt, amikor bebizonyosodott, hogy igaz a pletyka: Mini nélkül is négy változatban lesz elérhető az iPhone. Steve Jobs nem örülne – ő éppen a terjedelmes termékportfólió letisztázásával hozta vissza az Apple-t a csőd széléről a csúcsra –, de hát nem is ez a vállalat célja, hanem az, hogy a különböző pénztárcavastagságú felhasználók közül minél többen fizessenek ki annyit, amennyit csak tudnak egy új iPhone-ért.

Az alapmodell az iPhone 14, mely mellé a néhány évvel ezelőtti szokásokat felidézve egy nagyobb, iPhone 14 Plus modell is érkezett. Az iPhone 13-hoz megszólalásig hasonló iPhone 14 egy 6,1 hüvelykes képernyőt kapott, a 14 Plus pedig 6,7 hüvelykes. A kisebb és nagyobb alapmodellbe az Apple – szokásaitól eltérően – nem tett új processzort, a tavalyi iPhone-ok A15 Bionic chipje dolgozik az idei készülékekben is. A cég szerint még mindig ez a leggyorsabb a piacon.

A kamerarendszer viszont megújult, a kétlencsés rendszer főszereplője, a 12 megapixeles (f/1.5) modul nagyobb szenzort  kapott. Ez és az optikai képstabilizátor is hozzájárul, hogy szebb fotókat és videókat lehet majd készíteni a telefonnal. (Hogy mennyire, annak szokás szerint tesztben járunk majd utána.) Az Apple szerint rossz fényviszonyok között 49 százalékos javulás várható a tavalyi modellhez képest.

Az előlapra szintén új, 12 megapixeles (f/1.9), TrueDepth kamera került, most először autófókusz képességgel.

Az Apple annyira hisz az eSIM-ben, hogy – először csak az amerikai modellekből – kiveszi a hagyományos SIM-kártyának még a helyét is. Ehhez sokaknak nem lesz olyan egyszerű hozzászoknia, mint az – novembertől, elsőként szintén az amerikai felhasználók számára elérhető – műholdas kapcsolathoz:

“Az iPhone 14 műholdas kapcsolódási lehetőséget is kínál, első körben segélykérésre lehet majd ott és akkor is használni a készüléket, ahol nincs földi lefedettség, azaz nincs térerő.”

A műholdas kapcsolatot használja majd az iPhone 14 az Apple Watchoknál már említett karambolhelyzetekben is. Tiszta égbolt esetén 15 másodperc alatt lehet majd így alapvető üzeneteket váltani.

A másik két újdonság az Apple 14 Pro és 14 Pro Max. Az Apple ezeknél vezeti be a Dynamic Island nevű megoldását, ami azt takarja, hogy a képernyő tetején ugyan továbbra is ott a kamerasziget, melynek más gyártók az elrejtésére törekednek, de az Apple mérnökök megpróbáltak inkább előnyt kovácsolni belőle. A notch mint hardveres elem lényegében beépül a szoftverbe, az iOS mindig úgy alakítja a körülötte lévő elemek megjelenését, hogy az a lehető legpraktikusabb és főleg leglátványosabb legyen.

A Pro-modellek szintén 6,1 és 6,7 hüvelykes képernyővel lesznek elérhetők. Ezek akár mindig bekapcsolva maradhatnak, az always on display az Apple esetében 1 Hz-re húzza le az egyébként 60–120 Hz között változó képfrissítési rátát, és minden mást is visszavesz annak érdekében, hogy a folyamatosan bekapcsolt képernyő ugyan mutassa a mindig fontos, érdekes információkat, viszont a lehető legkevesebbet fogyassza.

Az iPhone 14 Próba már új processzor került, az A16 chip az Apple szerint 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztást ígér, a konkurens megoldásokhoz képest csupán azok harmadát fogyasztja. Ezzel együtt a leggyorsabb a piacon, állítja az Apple.

Alig van új mobil, melynek marketingje ne szólna a készülék „forradalmian új” fotózási képességeiről. Történetesen az Apple esetében legfeljebb túlzásról beszélhetünk, de az ilyesmi állításoknak minden évben van valóságalapja. (Erre objektív bizonyíték, hogy a DXOMark, a mobilok fotózási képességeit elképesztő részletességgel bemérő tesztlabor évek óta mindig az élmezőnybe sorolja az aktuálisan új iPhone-okat.) Idén sincs ez másként, a szerda esti bemutató egyik fontos témája volt, mennyivel fejlettebb lett az Apple telefonjainak kamerája.

A legjobb fotós-videós teljesítményt ezúttal is a (kisebb és nagyobb) Pro modell ígéri, melynek főlencséjét 12 megapixelesről 48 megapixelesre (f/1.78) erősítették, fókusztávolsága 24 mm-es. Bár a megapixelek száma önmagában nem minden, egy négyszeres különbség és a többi érték fejlesztése már garantáltan jelent valamit. Így már most, a tesztkészülékek kézbe vétele nélkül is hihetünk az Apple-nek abban, hogy érezhető fejlődés történik az iPhone-os fotózás, videózás terén. A szerda esti bemutatón mindenesetre valóban lenyűgöző képeket mutattak.

A Pro modellek akkus képességeiről visszafogottan kommunikált az Apple, csak „egésznapos üzemidőt” ígért. Az iPhone 14 Plusról, tehát a nagyobb alapmodellről viszont azt, hogy minden eddigi Apple-fon közül az bírja legtovább.

Az iPhone 14 szeptember 23-án, az iPhone 14 Plus október 7-én kerül piacra. Az új modellek hivatalos magyar árait alábbi cikkünkben találja.

Újabb óra, olcsóbb óra, nagyobb óra

Új órák is előkerültek a szerda esti bemutatón. Az Apple Watch a vállalat adatai szerint immár hét éve a legnépszerűbb választás az okosórákat vásárlók körében.

Az újdonság most az Apple Watch 8, amely ugyanakkora készülékházban kínál nagyobb képernyőt, amit a tervezők az oldalsó kávák vékonyításával értek el. Akin volt már ilyen óra, az sem a hardver, sem a szoftver kinézetén nem fog meglepődni, de azért mindkét téren kerültek bele új funkciók. Ilyen például a csuklóhőmérséklet mérése, amely – félmásodpercenkénti adatgyűjtéssel – lehetővé teszi többek között a menstruációs ciklusok pontosabb előrejelzését és követését. Az Apple hangsúlyozta: ezeket az egészségügyi adatokat is fokozottan biztosítja, semmilyen alkalmazás nem férhet hozzájuk a felhasználó kifejezett engedélye nélkül.

Az Apple Watch 8-ba autózáskor hasznos karambolérzékelés is került. Az óra a két új érzékelője – a háromtengelyes giroszkóp és az új gyorsulásmérő – adatai mellett a barométer, a mikrofon és a GPS adatait is használja a balesetgyanús helyzetek kiértékeléséhez. Ha arra jut, hogy problémás a helyzet, először lehetőséget ad a felhasználónak ennek megcáfolására, de ha nem kap ellentétes utasítást, segélyhívást indít koordinátái megadásával.

Ezek mellett a watchOS 9 operációs rendszer már beharangozott újításait is megkapják az új órák.

Szerda este nemcsak az derült ki, hogy az Apple Watch 8 sem ígér egy teljes napnyi üzemidőt, hanem az is, hogy az Apple-nél is tudatában vannak, hogy a 18 óra nagyon kevés. Ezért jön a Low Power Mode, melyben az alapvető egészségügyi és életmentő funkciók aktívak maradnak, de a képernyő csak ránézésre kapcsol be, és a sportolást sem követi az óra – így 36 órán át is működhet egy feltöltéssel.

Nagyobbat, tovább, mélyebben: itt az Apple Watch Ultra

Nem úgy az Apple Watch Ultra, a kategória – elsősorban aktív életmódot élőknek szánt – új királya, amely minden eddigi modellnél nagyobb, 49 mm-es átmérőjének hála nagyobb házzal is rendelkezik, így akkora akkumulátor került bele, hogy alapból is 36 órán át bírja. A gyártó ígéri, egy szoftverfrissítéssel olyan takarékos mód kerül majd bele, hogy 60 óránként kelljen csak tölteni.

A 2000 nites fényerő tűző napsütésben jöhet jól, az éjszakai mód pedig sötétben.

Erre modellre új hardveres egység is került: a fizikai akciógomb elsősorban a különböző sporttevékenységeket végzőket segít tevékenységeik pontosabb rögzítésében. Hasonló helyzetben jöhet jól a beépített sziréna, melyről a cég azt ígéri, hogy olyan hangmintát dolgozott ki és olyan erős a hangszóró, hogy vészhelyzetben 180 méteres körben mindenki hallani fogja a jelzést.

Az órába épített GPS olyan pontosságot ígér, melyre órák terén leginkább a Garmin vagy a Polar csúcskategóriás sportmodelljeiben van példa.

Aki inkább búvárkodni szokott, annak jó hír: a készülék megkapta az  EN 13319 tanúsítványt, így bátran használható a vízben, melynek mélységét is képes mérni.

Az Apple Watch 8 funkciói, mint az EKG, a csuklóhőmérséklet mérése, a véroxigénszint monitorozása, a 4G-s kapcsolódási lehetőség satöbbi természetesen ebbe a modellbe is bekerültek.

A picit kisebb tudású, cserébe jóval olcsóbb Apple Watch SE-ből is érkezik új kiadás, melybe a nyolcas modell (S8) chipje  és karambolérzékelő funkciója is bekerült. A gyártó szerint 20 százalékkal gyorsabb a korábbi modellnél.

Az Apple Watch 8 és az új SE szeptember 16-án kerülnek piacra, az Apple Watch Ultra pedig szeptember 23-án. Az új modellek hivatalos magyar árait alábbi cikkünkben találja.

forrás: hvg.hu