Az Apple most épp azon dolgozik, hogy esőben se menjen félre a gépelés az iPhone-okon

A napokban kapott zöld utat az Egyesült Államok szabadalmi hivatalától az Apple egyik elképzelése. „Az elektronikus eszköz funkcionalitásának módosítása nedvességnek kitett esemény során” című szabadalom lényege, hogy megkönnyítheti az iPhone használatát esőben. Persze a mai iPhone-ok ellenállnak némi nedvességnek, de még mindig probléma a nedves kijelzőn vagy nedves ujjakkal történő gépelés.

Az ötlet lényege – írja a Phone Arena –, hogy az iPhone képernyője alkalmazkodik a nedvességhez, legyen szó enyhe esőről, erős zivatarról vagy ha a készüléket víz alatt használják. Az esőzés által keltett hamis ütéseket a szabadalomban részletezett ​​technológia észleli és megszünteti. A képernyőn megjelenő vezérlők ennek megfelelően változhatnak, a gombok egyre nagyobbak lesznek, miközben távolabb helyezkednek el a többi gombtól, így javítva megnyomásuk pontosságát, amikor a képernyő vizes. Ezzel egyidejűleg a kapacitív iPhone kijelző automatikusan nyomásérzékeny képernyővé válik, hasonlóan az Apple már nem használt Force Touch és 3D Touch technológiáihoz.

A szabadalmi dokumentációban található kép egy iPhone kameraalkalmazást mutat be, amely „száraz”, „nedves” és „víz alatti” üzemmódok beállításaival. Az üzemmódtól függően módosul a kamera felhasználói felülete, például nedves módban bizonyos funkciók eltűnnek a felhasználói felületről, míg víz alatti módban egyes kezelőszervek helyére rendkívül nagy gombok lépnek. Víz alatt könnyebben aktiválhatók, de korlátozott a funkcionalitásuk.

Mint minden szabadalom esetében, persze most is hangsúlyozni kell, hogy egyelőre nem tudni, mikor vezeti be ezt a hasznos újítást a gyártó, illetve hogy bevezeti-e egyáltalán.

forrás: hvg.hu