Az Apple kitalálta és gyorsan le is védette: nem lesz baj, ha leesik az összehajtható iPhone

Bár az Apple egyelőre nem mutatott be összehajtható eszközt, biztosak lehetünk abban, hogy dolgozik ilyenen. Ezt támasztja alá egy friss szabadalma is.

Az összehajtható eszközök Achilles-sarka a rugalmas OLED kijelzők nagyfokú sérülékenysége. Ezek a megjelenítők rendkívül törékenyek, így végzetes lehet számukra egy leejtés. Az Apple egyik új szabadalma éppen ennek menne elébe: a megoldás a majdani összehajtható iPhone-ok és iPadek kijelzőit védené.

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához (USPTO) benyújtott, március 16-i szabadalmi bejelentés lényege, hogy a készülékben valamilyen érzékelőt (gyorsulásmérőt, esésérzékelőt) használnának, amely detektálná, ha az eszköz leesne. Ebben az esetben egyfajta kioldó mechanizmust aktiválna, amely részben vagy egészben visszahúzná az összehajtható kijelzőt, hogy az ne érjen a földhöz.

Persze az is előfordulhat, hogy nem lesz ideje teljesen bezárni, ha az eszköz a talajhoz túl közel lenne, amikor leesik. A szabadalmi bejelentés szerint ilyen esetben a képernyő 180 foknál kisebb szögbe történő összecsukása is segíthet, ugyanis a készülék szélei érnél először a földet, és nem a kijelző.

Sajnos a szabadalmi bejelentések semmiféle konkrétummal nem szolgálnak arról, hogy mikor rukkolna ki egy összehajtható iPhone-nal/iPaddel az Apple, azt viszont jelzik, hogy a cég fontolgatja az ötletet és keményen dolgozik azon, hogy megtalálja a módját, miként védje meg az összehajtható eszközök kijelzőjét egy szerencsétlen esés során. A neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo legújabb jóslata szerint egyébként 2025-ben jelenhet meg egy összehajtható iPad, amelynek szénszálas támasztéka lenne. Ez lehetővé tenné, hogy a felhasználók tetszés szerinti szögbe állítsák az eszközt.

forrás: hvg.hu