Akkora a baj, hogy már bónuszt is ajánlanak annak, aki hajlandó beállni iPhone-t gyártani

Manapság már eltérően állnak az országok a Covid-járványhoz, Kína mindenesetre a zéró politikát követi. Ez váratlan módon épp az Apple-nek, illetve közvetlen partnerének a Foxconn-nak tett be, ráadásul a legrosszabbkor, az ünnepi szezon idején. A Foxconn-nak ezért lépnie kellett, azonban kérdés, elég lesz-e az elképzelése.

Nagyjából két hete érkezett a hír, hogy az iPhone Cityként is emlegetett Csengcsou város Foxconn-gyárában (ahol az iPhone 14 Prót és Pro Maxet gyártják), koronavírus-fertőzés terjed. Ekkor vált érthetővé, hogy miért rendelték el valamivel korábban a gyár zártláncú működését, amire több alkalmazott is „szökéssel” reagált. Tele is volt a kínai közösségi média a gyárat gyalog elhagyókról készült videókkal. Mindez, leszámítva a vitathatatlan egészségügyi problémákat, komoly ellátási gondokhoz is vezethet: szakértői becslések szerint akár 30 százalékkal is visszaeshet a termelés. Övön aluli ütés mindez az Apple-nek és a Foxconn-nak, tekintettel az ünnepi szezonra.

Már az Apple is reagált a történésekre, és a napokban közleményben tudatta, hogy hosszabb várakozási időre kell számítaniuk azoknak, akik iPhone 14 Prót vagy iPhne 14 Pro maxet szeretnének. (A másik két iPhone modellnél kissé más a helyzet, ugyanis azoknál már van némi diverzifikáció. A kisebb iPhone 14-nek csak a 80 százalékát gyártja a Foxconn, a 6,7”-es modell pedig teljes egészében máshol készül.)

Az Apple egyébként próbálta megnyugtatni a felhasználókat azzal, hogy mindent elkövetnek partnerével a probléma enyhítésére. Ennek egyik lépéséről számolt be a CNN. A „pénz beszél” hatalmára gondolva, a Foxconn bónuszokat kínál azoknak az alkalmazottaknak, akik visszatérnek a gyárba. Azok a dolgozók, akik október 10. és november 5. között hagyták el a Foxconnt, 500 jüan (69 dollár) egyszeri bónuszt kapnak, ha visszatérnek. Az új munkavállalóknak pedig óránként 30 jüant (4 dollárt) kínálnak. Ahogy véget ér a gyárra is hozott zárlat, azonnal elkezdhetik a munkát. Továbbra is zárt hurkú rendszerben dolgoznak, étkeznek, élnek.

A nagy kérdés most az – jegyzi meg a Phone Arena –, hogy kellően gáláns-e egy ilyen ajánlat, hogy visszatérjenek-e azok, akik megijedtek a Covidtól, és így lépést tarthasson a Foxconn az ünnepi igényekkel.

Mindeközben a Foxconn azt is tervezi, hogy jobban nyit India felé, és két év alatt megnégyszerezi a munkaerőt. Ez persze nm oldja mg a mostani gondokat, mindenesetre felgyorsíthatja az Apple azon törekvését, hogy csökkentse a függőségét Kínától.

forrás: hvg.hu