Akár iPhone-ról is irányíthatók a felokosított új BMW-k

A továbbfejlesztett rendszer elsősorban szűk és nehezen megközelíthető parkolóhelyek esetén jelenthet segítséget.

A 7-es sorozatú, X7-es és iX típusú BMW-ken idén tavasztól kibővített tudású Parking Assistant Professional parkolás és manőverezés vehető igénybe.

A vezető az autó mellett állva, az okostelefonjára telepített minimum 2.12.x verziójú My BMW alkalmazással vezérelheti be az autót a kijelölt parkolóhelyre, majd onnan hasonló módon ki is tud parkolni, illetve akár komplexebb manővereket is végrehajthat.

Ez elsősorban extrém szűk és nehezen megközelíthető parkolóhelyek esetén lehet hasznos.

A sofőr félbe is szakíthatja a már megkezdett parkolási manővereket, hogy aztán az autón kívülről, a kocsi közvetlen környezetét gondosan felmérve, mobilja segítségével fejezze be a parkolást. Később a parkolóhelyről történő kiállás ugyanígy, az autó mellett állva, okostelefonon keresztül vezérelhető végig.

A Parking Assistant Professional részét képező manőverasszisztenssel (Manoeuvre Assistant) ráadásul még összetettebb manőverek is végrehajthatók, akár az autóban ülve, akár azon kívül. A vezető ezt a digitális funkciót is telefonja kijelzőjén keresztül követheti végig.

Az autó 6 méteres körzetében használható asszisztens egymástól függetlenül 10 manővert képes rögzíteni és eltárolni, egyenként maximum 200 méter, összesen maximum 600 méter manőverezési távolságot lefedve.

Amint az autó egy korábban elmentett manőverezési helyszín kezdeti pontjához érkezik, a rendszer automatikusan megkezdi a manőverezést a korábban elmentett formában. Az asszisztens a gázpedált, a fékpedált és a kormányt egyaránt kezeli, ha pedig szükség van rá, akár egymás után többször is irányt és sebességi fokozatot vált.

A rendszer akkor is működik, ha a vezető az autóban ül, és akkor is, ha az autón kívülről, iPhone-járól keresztül vezérli a kocsit.

forrás: hvg.hu