7 beállítás, ami után lassabban merül majd az iPhone-ja

Általános panasz egy-egy iOS-frissítés után, hogy a korábbiaknál gyorsabban merül le az akkumulátor. Néhány apró trükk bevetésével maga a felhasználó is meghosszabbíthatja a hálózatfüggetlen működési időt.

Számos új funkcióval érkezett az iOS 16, érthető, ha a kompatibilis iPhone-ok tulajdonosai szívesen frissítettek. Viszont sokan elkeseredtek amiatt, hogy az update után gyorsabban merült le az akkumulátoruk, mint korábban. Pár napig ez teljesen természetes jelenség (a háttérben folyó beállítások, szinkronizálás miatt), ha azonban továbbra sem oldódik meg a gond, az bosszantó lehet.

Nem baj, jött a frissítés, az iOS 16.1, és bár voltak, akik úgy nyilatkoztak, hogy javult az akkumulátoros működési idő, egy teszt ennek az ellenkezőjét sugallta. Lehet, hogy az iOS 16.2 fogja elhozni a mindenkit megnyugtató megoldást, azonban a felhasználó maga is sokat tehet annak érdekében, hogy minél tovább bírja az akkumulátor. A MacRumors segítségével összegyűjtöttünk 7 olyan tippet iOS 16-ot használóknak, amelyeket bárki kockázat nélkül kipróbálhat. Annyit azért nem árt tudni, hogy a legtöbb esetben bizonyos funkciók le lesznek tiltva, így ha szükség lenne rájuk, akkor be kell kapcsolni, majd nyugodtan ki lehet kapcsolni ezeket.

1. Újdonságnak számít az Élő tevékenységek funkció, amely lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy folyamatos értesítést mutassanak a lezárási képernyőn vagy az iPhone 14 Prók dinamikus szigetén (egyelőre még kevés alkalmazás képes erre). Az Élő tevékenységek olyan dolgokra használhatók, mint például egy sportjáték nyomon követése, egy repülés követése, az ételrendelés állapota stb. Minthogy valamennyi tevékenység meríti az akkumulátort, nem meglepő, hogy az Élő tevékenységek is ilyen. Többen is arról számoltak be a Redditen, hogy a kikapcsolása megállíthatja az akkumulátor túlzott lemerülését. (Ehhez a Beállítások/Settings pontjai között kell megkeresni, majd kikapcsolni az Élő tevékenységeket/Live Activitiest.)

2. Az iOS 16 operációs rendszernél a widgetek folyamatosan láthatók a lezárási képernyőn. Sok közülük a háttérben frissít, ami azt jelenti, hogy lemerítik az akkumulátort. Ha aggódik az akkumulátor üzemideje miatt, érdemes lehet olyan Lezárási képernyőt létrehozni, amely nem tartalmaz widgeteket. Szerencsére az iOS 16 több zárolási képernyőt is támogat, amelyek között váltani lehet, így ha valaki időnként widgeteket szeretne használni, azt is megteheti.

3. Az iOS 16-tal egy szórakoztató funkció is érkezett, amelyik tapintható visszajelzést ad a képernyő-billentyűzet használatakor, minden gombnyomásra rezeg. Viszont keményen meríti az akkumulátort, olyannyira, hogy még az Apple is külön felhívja a figyelmet erre. Alapértelmezés szerint nincs bekapcsolva, de ha engedélyezte, akkor az akku védelme érdekében érdemes kikapcsolni. Ehhez a Beállítások/Settings menübe kell menni, majd megkeresni a Hangok és haptikus jelzések/Tap on Sounds & Haptics opciót, és ott kikapcsolni a Billentyűzet-visszajelzés/Keyboard Feedback elemet.

4. Az állandóan bekapcsolt kijelző nem kifejezetten iOS 16 funkció, viszont az iPhone 14 Pro és Pro Max készülékekkel került bemutatásra, és ezek voltak az első olyan eszközök, amelyek az iOS 16-tal érkeztek. A mindig bekapcsolt kijelző akkor is láthatóvá teszi a Lezárási képernyőn az időt, a háttérképet, a widgeteket és az Élő tevékenységeket, ha az ‌iPhone‌ le van zárva. Bár a kijelző 1 Hz-es frissítési frekvenciát használ az akkumulátor kímélése érdekében, és az Apple-nek van néhány ügyes trükkje (például a kijelző kikapcsolása, ha a csatlakoztatott Apple Watch már nincs a közelben vagy az ‌iPhone‌ a felhasználó zsebében van), de azért ez a funkció mégis csak meríti az akkumulátort. Ez a funkció alapértelmezés szerint be van kapcsolva a Pro modelleken. Kikapcsolásukhoz újra csak a Beállítások/Settings menüben kell elnavigálni a Kijelző és fényerő/Display & Brightness menüponthoz, és ott kikapcsolni az Állandó megjelenítés/Always On lehetőséget.

5. Az iOS 16.1 egyik érdekes szolgáltatása az iCloud Shared Photo Library (iCloudban lévő fotók megosztott használata), ami lehetővé teszi, hogy egy szabványos fotóalbumot öt másik személlyel együtt használjunk: mindenki feltölthet, szerkeszthet és törölhet képeket. Az iCloud Shared Photo Library használata azt eredményezheti, hogy a mások által készített fényképek nem megfelelő időpontokban szinkronizálódnak az iPhone-nal, ami hatással lehet az akkumulátor élettartamára. Ha aggódik valaki emiatt, akkor nem muszáj beállítania ezt a funkciót vagy elfogadnia a meghívásokat a használatára. Ha ezt nem szeretné, akkor viszont válasszon olyan megoldást, ami csak wifin keresztüli szinkronizálást enged, ezzel ugyanis némileg csökkenthető az akku-használat.

6. Az iOS 16-tal érkezett díszes háttérképek némelyike animált. A Weather (időjárás) háttérkép például a körülményektől függően változik, akárcsak az Astronomy háttérkép. A Photo Shuffle pedig a nap folyamán váltogatja a kiválasztott fotókat. Ezek az animált háttérképek ugyan csak egy kicsivel veszik jobban igénybe az akkumulátort, mint a statikus háttérképek, azonban ha valaki optimalizálni szeretne, olyan háttérképet válasszon, amelyik nem frissül a nap folyamán.

7. Igazán hasznosnak mondható a beépített Fókusz funkció. A Fókusz módok segítségével kiválasztható, hogy mely alkalmazások és személyek és mikor küldhetnek értesítést. Így munkaidőben csak a munkánkkal kapcsolatos értesítéseket kapjuk meg, a személyes időnkben pedig negálhatjuk a munkahelyi értesítéseket. Korlátozhatjuk az értesítéseket vezetés közben, alváskor, edzés közben és bármilyen más forgatókönyv esetén. A fókuszszűrők lehetővé teszik bizonyos e-mailek, üzenetek, naptárak és egyebek kiszűrését is.

forrás: hvg.hu