48 magos processzor: ilyen lehet az Apple újdonsága, az M2 Extreme chip

Egyelőre még nem tudni pontosan, milyen újabb lapkát ad ki majd az Apple, azonban vannak, akik – némi matematikát bevetve – érdekes sejtésekkel szolgálnak. Ha igazuk lesz, akkor csak táthatjuk majd a szájunkat az M2 Extreme chipet látva.

Igazi áttörést hoztak az Apple M sorozatú chipjei, bizonyítva a világnak, hogy nem tett rossz lóra az Apple, amikor elhagyta az Intel chipeket és a saját ARM-alapú áramköreire fókuszált. 2020-ban meg is jelent az M1 chip a MacBook Airben, a 13”-es MacBook Próban, a Mac miniben és a 24”-es iMacben. A mérések meglepően jó eredményeket mutattak, és nem volt ez másképp a 2021-ben, a 14”-es és 16”-es MacBook Pro modellekben elérhető M1 Pro és M1 Max esetében, 2022-ben bemutatkozott az M1 Ultra az új Mac Studióban, júliusban pedig elindult az Apple Silicon következő generációja, az M2 lapka az új MacBook Airben. Ha pedig igaznak bizonyulnak a pletykák, akkor még ebben a hónapban új MacBook Pro modelleket jelent be az Apple M2 Pro és M2 Max lapkákkal.

És ezzel még messze nincs vége a fejlesztésnek, ugyanis állítólag készül már egy M2 Extreme chip is. És hogy milyen lesz? Az Apple ugyan híres a titoktartásáról, így csak találgatni lehet, amit a MacWorld meg is próbált, és figyelembe véve az eddigi fejlődési menetet, a következőkre jutott. Adott ugye egy M2 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val és akár 24 GB RAM-mal. Várható egy M2 Pro akár 10 magos CPU-val, 20-magos GPU-val és 48 GB RAM-mal. M2 Max is érkezhet 10 magos CPU-val, 40 magos GPU-val és maximum 96 GB-nyi RAM-mal. Az M2 Ultrának 24 magos CPU-ja, 80 magos GPU-ja és akár 192 GB RAM-ja lehet. És akkor következzék a jósolt M2 Extreme: 48 magos CPU, 160 magos GPU és 384 GB RAM. Ez valóban ütős lenne.

Bloomberg elemzői azért ennél szerényebben jósolnak: maximum 40 magos CPU-ban gondolkoznak. Elképzelésük szerint a Jade 2C-Die és Jade 4C-Die kódnevű, újratervezett Mac Pro 20 vagy 40 számítási magból álló változatban fog megjelenni (16 nagy teljesítményű vagy 32 nagy teljesítményű maggal és négy vagy nyolc nagy hatékonyságú maggal). A chipek 64 magos vagy 128 magos grafikus opciókat is tartalmaznának. A számítási mag meghaladja a mai Intel Mac Pro chipek által kínált maximum 28 magot, míg a magasabb kategóriás grafikus chipek helyettesítenék az AMD által gyártott alkatrészeket.

Akár 40, akár 48 magos, az M2 Extreme valószínűleg az Apple Silicon Mac Pro számára készül. Ez a már régóta várt gép várhatóan jövőre landol. Az Apple eredetileg M1-gyel hajtott Mac Prót tervezett, de úgy döntött, inkább megvárja az M2-es chipeket.

forrás: hvg.hu