Vártuk a csodát, hát megjött a nagy hírrel az Apple: bejelentették az új iPhone 15-öket

Wonderlust, azaz „Csodavárás” címen hirdetett szeptember 12-ére eseményt az Apple. Ahogy arra számítani lehetett, a magyar idő szerint kedd esti bejelentés fókuszában az iPhone 15 széria állt. Íme minden, amit tudni érdemes az Apple eddigi legjobb telefonjairól. Melyeket, és ez már-már valóban csoda, ugyanolyan kábellel lehet majd tölteni, mint bármely másik okostelefont. De persze vannak más újdonságok is.

Az Apple legizgalmasabb bejelentésére minden évben rendszerint szeptemberben kerül sor, ekkor érkeznek az új iPhone-ok. Idén azonban elég nagyot durrant a júniusi WWDC 2023 fejlesztői konferencián megvillantott Vision Pro kevertvalóság-szemüveg. Ebből a nem egyszerű helyzetből kellett most valami emlékezeteset villantania Tim Cooknak és csapatának a keddi eseményen, ahol az új iPhone-ok mellett azért más, időszerű kérdések is előkerültek.

Az estét szokás szerint Tim Cook vezérigazgató nyitotta, aki ezúttal is ügyesen sűrített bele három percbe minden marketinges panelt arról, miért is az Apple gyártja a legjobb termékeket a világon.

A vállalat első emberét szakértők sora követte, ők már az idei újdonságokról beszéltek. Először az új órák kerültek sorra, melyekkel kapcsolatban az az ígéret, hogy új funkcióikat napi szinten használni akarják majd tulajdonosaik. Az Apple reményei szerint ilyen lesz például a double tap néven beharangozott új gesztus: az óra – az érzékelőiből beérkező adatok értelmezésével – érzi, ha viselője összeérinti a hüvelyk- és mutatóujját, és ehhez a mozdulathoz különféle parancsok rendelhetők. Így aztán a másik kezünk használata nélkül lehet majd vezérelni bizonyos dolgokat az órán, egyszerűen egy dupla csippentéssel.

Az Apple Watch Series 9 lelke az 5,6 milliárd – elődjénél 60 százalékkal több – tranzisztort tartalmazó S9 chip. A nagyobb teljesítménynek köszönhetően a Siri intelligens hangasszisztens a készüléken dolgozza fel kéréseinket, utasításainkat – tehát azok értelmezése nem a felhőben, egy távoli szerveren történik – így a netkapcsolat akadozása esetén sem tűnik lassúnak, butának. Hasonlóan észrevehető változás, hogy a képernyő fényereje egy év alatt duplájára, 2000 nitre nőtt.

Az Apple Watch 9 bemutatása közben elhangzott, hogy akkumulátora egy egész napos, azaz 18 órás üzemidőt biztosít. A két érték még mindig nem szinonimája egymásnak, de az Apple marketingeseit ez láthatóan már évek óta nem zavarja.

Az ütősebb modell az Apple Watch Ultra 2, amely a Watch 9-nél felsorolt újdonságokon túl az aktívabb életmódot élők számára érdekes extrákat kapott. Ilyen például a 3000 nites fényerő, ennyivel szinte már biztosra vehető, hogy az óra számlapjának tartalmát erős napsütésben is látni lehet.

Itt vannak az új iPhone-ok, előbb az olcsóbbak

A kedd esti eseményen először a két új alapmodellt mutatták meg, a 6,1 hüvelykes kijelzős iPhone 15-öt és 6,7 hüvelykes iPhone 15 Plust. Ezek első látásra is szembetűnő újdonsága, hogy megkapták a dinamikus szigetet: ez az a megoldás, mellyel az Apple látványos értesítéskezeléssel teszi elfogadhatóvá, már-már örömtelivé, hogy még mindig nem tudja a képernyő alá rejteni az előlapi kamerát és a Face ID arcfelismerés működéséhez szükséges érzékelőket. (A Dynamic Island a tavalyi, 14-es szériában csak a Pro modelleknél volt jelen.) Hogy miért lehet jó és érdekes, azt egyszerűbb megmutatni, mint magyarázni, íme az Apple első tálalása tavalyról.

Szintén a képernyőhöz kapcsolódó, de már hardveres változás, hogy erős napfényben a csúcsfényerő 2000 nitre is felkúszik, ez az órákhoz hasonlóan az iPhone-nál is az olvashatóságot segíti.

Új a kamera, melynek fő egysége 48 megapixelesre fejlődött (f/1.6). A bejelentés alapján úgy tűnik, a változásokat némi túlzással legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni: az iPhone 15 (Plus) megkapja az iPhone 14 Pro kamerás képességeit.

Szoftveres újítás, hogy a portrék egyrészt még látványosabban néznek majd ki az Apple ígérete szerint, illetve az eddiginél egyszerűbben elkészíthetők: nem is kell átkapcsolni portrémódra, az iPhone 15 érzékeli, ha ember, kutya vagy macska releváns pozícióban van a képen, és automatikusan portréként készíti a fotót, a jellegzetes bokeh effekttel.

Az iPhone 15 (Plus) a tavalyi Pro modellek A16 Bionic processzorát kapja, tehát aki idén az olcsóbb mobilok közül választ, az egy év lemaradásban lesz – ám ezt a mindennapok során aligha fogja érezni, esetleg a kifejezetten hardverigényes játékok esetében.

És az Apple eddigi legütősebb mobiljai: az iPhone 15 Pro és Pro Max

Az USB-C természetesen a Pro modelleknek is sajátja. És ezeknél is 6,1 hüvelykes (Pro) és 6,7 hüvelykes (Pro Max) képernyőméret közül lehet választani.

A Pro modellek eddig rozsdamentes acélból készültek, az iPhone 15 Pro (Max) azonban már titánumból. Ez már ránézésre is kifejezetten elegáns megjelenést eredményez, már csak azért is, mert a képernyő körüli káva is minden korábbi (apple-s megoldásnál) vékonyabb lett.

Történelmi változásnak tekinthető, hogy az idei Pro modelleknél a közkedvelt, kétállású némító-hangosító gombot egy olyan akciógombra cserélte az Apple, melynek funkcióját a felhasználó maga határozhatja meg. Lehet, hogy ez csak elsőre tűnik jó ötletnek – láttunk már visszatáncolást az Apple-nél. Néhány nap/hét használat után mindenki eldöntheti majd magának.

Az viszont objektív előnyökkel jár majd, hogy az Apple letette az asztalra az okostelefonos világ első 3 nanométeres csíkszélességgel készülő chipjét: az A17 Pro lapka, melyre így 19 milliárd tranzisztor fért, elődjénél 10 százalékkal gyorsabb teljesítményt ígér, és az Apple szerint ezzel a világ leggyorsabb mobilprocesszora.

A grafikai vezérlő kifejezetten érezhetően realisztikusabb látványvilágot ígér a játékokban. Erről például a Capcomnál és a Ubisoftnál is például olyannyira meggyőződtek, hogy több, eddig kizárólag konzolokra megjelentetett játékot most kiadnak majd iPhone-ra is: hamarosan érkezik a Resident Evil és az Assassin’s Creed franchise-ok iPhone-os megtestesülése, de nem ám mobilra butított formában. A kiadók ígérete szerint ezek natív konzolminőségű játékok lesznek.

Miután az idei alapmodellek lényegében megkapták a tavalyi Prók kamerás képességeit, az idei Prókat is előrébb léptette az Apple. Fejlettebb lett a 48 megapixeles optika, az Apple ígérete szerint ennek leglátványosabb jelét a gyengébb fényviszonyok között készített képeket láthatjuk majd. A kameraszett egységei között váltogatva a fókusztávolságot a felhasználó maga szabályozhatja majd (24/28/35 mm).

A kizárólag a legnagyobb, iPhone 15 Pro Max modellbe szerelt ötszörös optikai zoom mellett elérhető 120 mm-es távolság pedig kétségtelenül izgalmas várakozást teremt az első gyakorlati tesztekhez.

forrás: hvg.hu