Megrepedt az aortája, a csuklóján lévő okosóra egyik funkciója menthette meg a nő életét

Minden perc számított, így jó eséllyel a több okosórán is elérhető esésészlelés-funkciónak köszönheti egy nő az életét, a rajta lévő Apple Watch ugyanis még időben tudta riasztani a segélyhívót.

Az okosórák zöme képes különböző módokon észlelni, ha a viselőjével valamilyen probléma adódott. Ilyen az Apple Watch is, ami számos ilyen funkcióval rendelkezik – ilyen a pitvarfibrilláció észlelése, az ütközés- vagy esésészlelés.

Időnként feltűnnek az interneten beszámolók olyan esetekről, amelyekben valaki az okosórájának köszönheti, hogy életben van, vagy hogy nem történt nagyobb baj.

Most egy Xanderpy nevű Reddit-felhasználó számolt be egy ilyen esetről. Mint írja, az édesanyja egy üzleti úton volt, és épp a szállodában tartózkodott, amikor a mellkasában fájdalmat érzékelt.

A nő írt egy szintén a szállodában tartózkodó ismerősének, hogy menjen át hozzá – ugyanakkor arra nem utalt neki, hogy nagy baj lenne. Pedig volt, rögtön azután, hogy az üzenetet elküldte, arccal előre összeesett – írja a 9to5Mac.

Mikor az ismerőse megérkezett a szobába, már összeesve találta a nőt a földön, és rögtön tárcsázta a 911-es segélyhívót. Itt jött a csavar: a diszpécserek jelezték neki, hogy a mentő már úton van. Amikor ugyanis a nő összeesett, aktiválódott az Apple Watch esésészlelés-funkciója, és a nő nevében riasztotta a segélyhívó-szolgálatot.

Mint kiderült, jó eséllyel ez mentette meg a Reddit-felhasználó édesanyjának az életét: az ájulás mögött ugyanis egy megrepedt aorta (aorta ruptura) állt, így minden perc számított – az ismerős pedig csak percekkel később ért a szobába, mivel nem volt tudomása arról, hogy baj lenne. Az, hogy az óra már az esés után közvetlenül értesítette a hatóságokat, kritikus fontosságú lehetett.

A nőre így is hosszú kórházi tartózkodás várt, megműtötték, és napokig volt altatásban, majd lélegeztetőcsöveken. Miután magához tért, megkérdezték tőle, ő tárcsázta-e a 911-et, ám állította: nem. Az is kiderült, hogy valóban a Watch hívta a mentőket, mivel az esést követően nem észlelt mozgást.

Az esésészlelés funkció Apple Watch 4 és újabb okosórákon érhető el. A vállalat honlapja szerint ez úgy működik, hogy amennyiben az eszköz komoly esést érzékel, akkor az óra a csuklóra koppint, és megszólaltat egy hangjelzést, illetve megjelenít egy figyelmeztetést.

Ilyenkor a felhasználó kapcsolatba léphet a segélyszolgálatokkal, vagy törölheti a figyelmeztetést a Digital Crown megnyomásával, illetve a bal felső sarokban található Bezárás elemre vagy a „Jól vagyok” szövegre koppintva.

Ha az óra azt észleli, hogy a viselője nem mozog, megvárja, míg válaszol az üzenetre, és nem hívja automatikusan a segélyszolgálatokat. Ha azonban azt észleli, hogy a felhasználó legalább egy percig mozdulatlan, az óra automatikusan hívást kezdeményez.

forrás: hvg.hu