Megjött az Apple Vision Pro szuperszemüveg – itt a legnagyobb bejelentés az iPhone 2007-es bemutatása óta

Több mint másfél évtizede nem volt az Apple-nek olyan fontos eseménye, mint a magyar idő szerint hétfő este indult WWDC fejlesztői konferencia nyitóelőadása. Az eseményt követők 80 percen át csak egy finomra cukrozott marketingmaszlagban dagonyázhattak, de utána jött a nagy dobás. Virtuálisan. Valóságosan.

Kivárnak, figyelnek, alighanem hosszú listákon vezetik a konkurens gyártók kisebb-nagyobb sikereit ugyanúgy, mint csetléseit-botlásait. Amíg nem elég hosszú a lista, és nincs saját ötletük a másoknál felmerül problémák zömére, nem lépnek piacra saját termékükkel. És amikor eldöntik, hogy piacra lépnek, akkor jön szerveznek a bejelentéshez egy nagy sajtóeseményt.

És akkor kezdődik elölről a várakozás.

Az újságírók és más nézők hosszú tízperceken át csak kivárnak, figyelnek. A pulzusmérő okosórájuk már ki sem mutatja felhorkanásukat, amikor az Apple újdonságként adja elő, hogy az iPhone-okkal ezután kényelmesebben küldhetjük át névjegykártyánkat, vagy hogy a digitális asszisztens a „Hey Siri” parancs helyett már a „Siri” megszólításra is hallgat. A kutyánkat is berakhatjuk az Apple Watchon háttérképnek.

Persze mindez csak azért történik, hogy aztán még nagyobbat üssön, amikor felvillan a képernyőn Tim Cook vezérigazgató mögött Steve Jobs legendássá vált mondata.

A világ legjobb laptopja és egyéb nyalánkságok

Kétszer olyan gyors, kétszer jobb a felbontása, 40 százalékkal vékonyabb, 50 százalékkal tovább bírja egy feltöltéssel – így mutatta be egy átlagos 15 hüvelykes notebookhoz mérve új, 15 hüvelykes MacBook Airjét az Apple. A vállalat szerint mindegyik felsorolt szempontból vannak kiemelkedően teljesítő (windowsos) laptopok, de az új, M2 chip által hajtott MacBook Air az egyetlen, amelyben egyesülnek a felsorolt előnyök. A 8 és 10 magos processzorral, akár 24 GB RAM és 2 TB tárhely opciókkal rendelhető, egészen pontosan 15,3 hüvelykes képernyővel szerelt új MacBook Air egy feltöltéssel akár 18 órán át is működik az Apple szerint. Még ennél is ütősebb a professzionális felhasználásra szánt új Mac Studio: a 24 magos processzor mellé akár 76 magos grafikai vezérlő és 192 RAM memória is járhat. Ez már az Apple M2 Ultra lapkájával is kérhető, pont úgy, mint a hasonló lóerőt felvonultató Mac Pro. A most bejelentett újdonságokkal lezárult az átállás: nincs több Intel processzorral hajtott gép a kínálatban, az Apple minden kategóriában saját chipjeit kínálja.

Újdonságok iPhone-ra: telefonálás másképp, naplóírás mesterséges intelligenciával

Az iPhone-okra ősszel érkezik meg az iOS operációs rendszer legújabb kiadása, mely újításokat hoz magába a telefonálást bonyolító alkalmazásba is. Eddig a hívás fogadója állíthatott be képeket a telefonkönyvében szereplő ismerőseihez – az iOS 17-ben már mi magunk adhatjuk meg, mit is lásson a másik fél, amikor hívjuk. (Ez kellemetlen trollkodásokra és zaklatásokra is lehetőséget ad, kíváncsian várjuk, hogyan lesz úrrá ezeken az Apple.)

A nagy dobás: Apple Vision Pro

Hanem olyanról, ami a hétfő esti eseményen ezután következett. Egy kevert valósággal dolgozó szemüveg. Az Apple Vision Pro nevet kapta, és ránézésre is látható különlegessége, hogy nem eltakar, hanem át lehet rajta látni, így válik a felhasználó szeme előtt eggyé a fizikai és a virtuális valóság.

A nagy trükk, amit legutóbb az okostelefonoknál sikerült megoldani, az okostévéknél viszont nem igazán, az az irányíthatóság. Az Apple Vision Pro által elénk vetített rendszerben nézésünkkel, ujjmozdulatainkkal és hangunkkal operálhatunk. Elég csak ránézni egy ikonra – a rendszer kiemeli az ikont. Ha magunk előtt tartott ujjunkkal „rájuk nyomunk”, a rendszer azt ugyanolyan érintésnek érzékeli, mint ahogy mobilunkon is. A szövegbevitelre pedig, például egy keresőmezőben vagy e-mailezésnél, a hang a legkényelmesebb beviteli eszköz.

Az Apple szerint a Vision Pro szemüveg a munka és a szórakozás világát is átalakíthatja. Dokumentumokat vetíthetünk magunk elé, dolgozhatunk rajtuk – akár másokkal közösen is –, videochatelhetünk, böngészhetünk. És mindezt szobánk, irodánk falának teljes szélességében magunk előtt látva. Így aztán bármennyi monitort elhelyezhetünk magunk előtt. (Erre a Lenovo egy korábbi készülékének bemutatásánál talál példát.)

A két OLED kijelző annál is jobb, részletgazdagabb látványt nyújt majd, minth két 4K-s tévé lenne az ember előtt.

Nem nehéz kitalálni, hogy az otthoni szórakozásban is pont ez a méret a leglátványosabb előny: a fotók, videók, sorozatok, filmek mind sokkal élethűbben kerülnek így az ember szeme elé. Utóbbi esetben, tehát sorozatozásnál, filmezésnél nagy előny, hogy a Vision Pro szemüveg képes besötétíteni a szobát: nem húzza el a függönyt, helyette a szemünk előtt lévő üveg segítségével sötétíti el a fizikai valóságot, hogy a virtuális világ valóságosabbnak hasson. A bemutatón hozott példa szerint ilyesmire például egy hosszabb repülőúton is jól használható.

Mindezt hardveresen az Apple M2 chipje mellett a kifejezetten a szemüveghez fejlesztett R1 chip segíti, ez utóbbinak köszönhetően sikerült 12 milliszekundumosra leszorítani a válaszidőt. Az Apple azt ígéri, ez észrevétlen, a felhasználó szeme előtt minden valós időben történik. Ha áramforráshoz csatlakoztatja a szemüveget, akkor bármennyi időn át – a bemutatón elhangzott: a kényelemmel nem lesz gond –, akkuval pedig 2 órás üzemidő érhető el.

A Vision Pro szemüveg saját operációs rendszert is kapott, ez az iOS, az iPadOS és a macOS alapjaiból tanulva, de nulláról felépített visionOS. Még ennél is fontosabb szoftveres téren az az ígéret, hogy az iPhone-ra és iPadre kiadott alkalmazások közül rengeteg élvezhető lesz az Apple AR-szemüvegével is. De a Vision Pro is kap egy saját App Store-t, ahonnan a kifejezetten a szemüveghez fejlesztett appok lesznek elérhetők.

Az Apple bejelentette partnerségét a Disneyvel, melynek köszönhetően nemcsak a Disney+ streamingszolgáltatás lesz elérhető rögtön a megjelenéskor a Vision Pro szemüvegre, hanem a Disney által birtokolt rengeteg franchise különféle tartalmaival találkozhatunk majd interaktív formában a virtuális valóságban.

Az Apple Vision Pro jövő év elején lesz megvásárolható, 3499 dolláros áron, ami nyers átszámítással 1,2 millió forintot jelent. Ebből reálisan nézve 1,5–2 millió forintos árcédula lesz itthon.

forrás: hvg.hu