Bajba sodorhatja az Apple-t és csodachipjeit Kína

A kínai-tajvani fokozódó feszültség és következményei könnyen nehéz helyzetbe hozhatják a világgazdaság egyik legfontosabb chipgyártóját, a TSMC-t, ez pedig az Apple-re jelent óriási kockázatot.

Jelenleg a TSMC készíti az A- és M-sorozatú chipeket az Apple számára. Ezzel mindent egy lapra tettek fel a cupertinóiak, és most éppen ezért lehetnek gondban. Fokozódik ugyanis a feszültség Kína és Tajvan, illetve Kína és az Egyesült Államok között, és egyelőre nem tudni, mi lesz így a TSMC-vel és az Apple számára készülő chipekkel.

Kína és Tajvan szembenállása nem újkeletű: a kínai alkotmány például kimondja, hogy a szigetország a Kínai Népköztársaság része, Tajvan viszont független nemzetnek tekinti magát, saját alkotmánnyal, útlevéllel, pénznemmel, katonasággal. Tajvan erőszakos kínai hatalomátvételével való fenyegetése régóta jelen van, az egyik fő elrettentő tényező azonban az amerikai tajvani kapcsolatokról szóló törvény. Ez egyfajta jogi kötelezettséget ró az Egyesült Államokra, hogy segítsen Tajvannak megvédeni magát a kínai invázió ellen, bár hogy ez pontosan mit is jelent, azt azóta is lebegtetik. Az ukrajnai orosz invázióra adott globális válasz viszont – írja a 9to5Mac – megmutatta Kínának, hogy bár gazdasági kockázatokkal kell szembenéznie Tajvan megszállásával, nem valószínű, hogy katonai kockázatokkal is szembesülnie kellene.

Tajvan jelenleg a világ 21. gazdasága, és a TSMC egyike a legfejlettebb chipgyártóknak, amelyhez az Egyesült Államok és Kína is megpróbált felzárkózni. Az Egyesült Államokban a félvezető ipart támogató nagyszabású program, a CHIPS Act ösztönzi az amerikai és a külföldi chipgyártókat, hogy gyárakat hozzanak létre Amerikában, Nancy Pelosi a washingtoni képviselőház demokrata elnöke pedig egy körút során a TSMC-be is ellátogatott, hogy többek között erről is beszéljen.

Kína tisztességtelennek nevezte az amerikai támogatásokat, és Pelosi látogatásának sem tapsolt. Megtorlásként megzavarta a tajvani szállítást, hogy visszavágjon az olyan cégeknek, például az Apple-nek, amelyek tajvani importra támaszkodnak. Az Egyesült Államok kormánya azóta betiltotta a fejlett chipgyártó berendezések Kínába irányuló exportját. Még ha Kína nem is támadja meg Tajvant, több elemző szerint is erősen reagál majd arra, hogy az Egyesült Államok beleszól a chipgyártási terveibe.

De a legnagyobb kockázatnak mégis csak az Apple van kitéve, mivel A- és M-sorozatú chipjeinek gyártása teljes egészében a TSMC-től függ. „Meglepett, hogy az Apple és az AMD úgy döntöttek, hogy megengedik maguknak, hogy egy beszállítóra támaszkodjanak” – nyilatkozta egy ázsiai székhelyű magánbefektetési társaság alelnöke, hozzátéve, hogy ez fölöttébb kockázatos. Geopolitika nélkül is lehetnek földrengések, áramhiány. Miért fogadja el az Apple, hogy az egész cégének be kellene zárnia, ha a TSMC-t bezárnák?

A TSMC egyébként chipgyártó üzemet létesít Arizonában, és ott Apple-processzorokat készíthetne. Azonban egyelőre sem az A, sem az M sorozat nem szerepel a tervekben.

forrás: hvg.hu